Als liefhebber van onze aardbol ben je op zoek naar nieuwe, inspirerende manieren om jouw steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Daarom geven je we graag wat groene inspiratie.

Inspirerende podcasts

Op zoek naar nieuw luistermateriaal? Wat dacht je van de inspirerende podcast over duurzaamheid van The Sustainability Agenda? In deze wekelijkse podcast worden grote namen als Kate Raworth, schrijfster van de Donut Economie, Paul Hawken, oprichter van Project Drawdown, en Mark Campanale, oprichter van the Carbon Tracker Initiative, geïnterviewd over hun visie op duurzaamheid en over wat er moet veranderen om ervoor te zorgen dat de wereld een leefbare plek blijft.

Luister je liever niet in het Engels? In de podcastserie ‘Het groene hart’ gaat Jelle Derckx op zoek naar het groene hart van bekende en minder bekende Nederlanders.

Duurzame apps

Ook op je smartphone kun je allerlei duurzame apps installeren die iets bijdragen aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Zo is er de app Peerby, die inspeelt op het principe van de deeleconomie. Via deze app kun je dingen (uit)lenen, denk aan gereedschappen, skibroeken of galajurken. Extra pluspunt: je komt ook nog eens in contact met mensen die vlakbij wonen. Tegenwoordig kun je met Peerby ook geld vragen voor de spullen die je uitleent. Daarmee zijn je spullen dus ook meteen verzekerd.

Andere apps die inspelen op duurzaamheid zijn bijvoorbeeld Too Good To Go en Olio. Beide gaan voedselverspilling tegen, Met Too Good To Go kun je voor een paar euro eten ophalen dat aan het einde van de dag overblijft in supermarkten of restaurants. Met Olio kun je (gratis) eten ophalen bij mensen uit de buurt. Handig als je iets hebt gekocht of gekregen wat je eigenlijk toch niet lust!

Meer over minimaliseren

Je hebt er ongetwijfeld weleens iets over gehoord of gelezen: minimalisme. In deze levensstijl staat ‘minder is meer’ centraal en wordt het ideaal afgewezen dat materialisme en dwangmatig consumeren gelukkig maakt. Lijkt je dat wat? Bekijk dan de documentaire ‘Minimalism: A Documentary About the Important Things’ op Netflix. Hierin worden mensen geïnterviewd die altijd op zoek zijn naar dingen loslaten. Want dat is tenslotte wat er in de westerse wereld continu gaande is: iedereen is op zoek naar spullen waar we écht tevreden mee zijn, maar die eeuwige zoektocht maakt ons eigenlijk alleen maar ongelukkig. Ontspullen is bovendien duurzaam: alles wat op zolder staat opgeborgen in dozen omdat je het zo weinig gebruikt kan voor een ander juist heel nuttig zijn.