HetkanWEL is hét platform voor mensen die groener willen leven. De tweevoudige winnaar van duurzame website van het jaar biedt tips en inspirerende interviews. Groener Wonen sprak contentmanager Wyke Potjer die samen met Asceline Groot met HetkanWEL laat zien dat duurzaam leven helemaal niet moeilijk is.

Wat willen jullie met HetkanWEL bereiken?

“We willen laten zien dat groen leven leuk en toegankelijk kan zijn. Dat doen we op een positieve manier. Niet door anderen de maat te nemen, maar door uit te gaan van het idee dat elke groene stap er een is. We proberen mensen te inspireren met blogs en interviews, bijvoorbeeld met ondernemers die circulaire producten maken of iemand die zero waste leeft. Via praktische informatie en tips laten we mensen zien wat zij zelf kunnen doen om groener te leven. Als je groener leeft, kunnen anderen in je omgeving volgen.”

Met welke groene stappen kunnen mensen het beste beginnen?

“Doe wat makkelijk voor je is. Voor de een is dat duurzame kleding kopen, voor een ander vaker met de fiets en het openbaar vervoer reizen. Mensen willen vaak alles perfect doen. Denk bijvoorbeeld aan de goede voornemens die mensen voor het nieuwe jaar maken: vaker sporten én gezonder eten én meer lezen. Halverwege januari geven ze dan op omdat het gewoon te veel is. Laat die drang tot perfectie niet in de weg staan. Als je met één ding begint, merk je vanzelf dat een tweede en een derde erbij doen heel eenvoudig wordt.”

Voor wie maken jullie de website?

“De site is gericht op iedereen, jongeren en ouderen, zowel mensen die al ver zijn met groen leven als absolute beginners. We hebben veel lezers die al verder zijn in hun groene proces en graag lezen over anderen die daar ook mee bezig zijn. Maar we krijgen bijvoorbeeld ook mensen die tips willen over hoe ze milieubewuster met eten kunnen omgaan of hoe ze minder wegwerpplastic kunnen gebruiken. Hele simpele artikelen, zoals waarom minder wassen goed is voor het milieu, worden toch heel goed gelezen. Zulke onderwerpen blijken dus geen open deur te zijn voor onze lezers. We proberen kritisch naar onszelf te kijken door er niet van uit te gaan dat iedereen dergelijke dingen al weet. Op die manier proberen we gevangenschap in een ‘groene bubbel’ te vermijden.”

Anderen lazen ook:  Zeewier: vleesvervanger van de toekomst?

Wat is het belang van websites zoals HetkanWEL?

“HetkanWEL is onafhankelijk. We promoten dus geen merk en doen ook niet aan greenwashing (het zich groener voordoen dan ze werkelijk zijn door bedrijven). We laten vooral zien welke duurzame merken er zijn en waar mensen uit kunnen kiezen. Er gebeurt al heel veel op het gebied van duurzaamheid in de wereld, zo veel dat somber blijven daarover moeilijk is. We willen bewustzijn creëren. Als je bijvoorbeeld weet hoe vervuilend fast fashion is, kies je sneller voor een duurzaam merk. We zijn geen dominee: we zeggen niet wat je moet doen, maar wel wat je kunt doen.”

Vorig jaar hebben jullie een boek uitgebracht. Waar gaat dat over?

“Het boek is ingericht volgens dezelfde thema’s als het platform. Het leest als een tijdschrift, met veel op zichzelf staande artikelen en praktische tips, maar het is ook wat diepgaander dan de site, met meer echt lange artikelen en uitgebreide reportages. Het bevat allerlei mooie interviews, zoals met Maxine en Jobien, die veganistische kaas maken en met begrafenisondernemer Susanne, die zich inzet voor de compostering van het menselijk lichaam. Het boek heeft hetzelfde doel als de website: mensen blij stemmen met positieve initiatieven.”

Over het boek HetkanWEL

HetKanWEL

Titel: HetkanWEL – voor een groener, eerlijker en leuker leven
Auteur: Wyke Potjer & Asceline Groot
Uitgever: Uitgeverij Brandt
ISBN 9789493095458
Adviesprijs: € 20

Dit interview is afkomstig uit Groener Wonen editie 1 2021.