Greenwashing komt steeds meer voor. Cosmetica wordt gezien als essentieel voor het verbeteren van de levenskwaliteit, het vergroten van het gevoel van eigenwaarde en voor sociale interacties voor 75% van de Europese consumenten. Dat onderzocht Cosmetics Europe in de Consumer Perception Study uit 2022. Zo’n 40% van de jongste generaties houdt rekening met diens ecologische voetafdruk zegt The Soil Association en bedrijven spelen daar graag op in.

Of dat altijd eerlijk gaat, is nog maar de vraag, daarom is het maken van een bewuste keuze niet altijd even makkelijk. Uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat wel 53% van de duurzaamheidsclaims op producten en diensten vaag, misleidend of ongegrond zijn. Wanneer een bedrijf zich groener voordoet dan dat het daadwerkelijk is, wordt dit greenwashing genoemd.
Dat kan bijvoorbeeld door een belofte te doen op de verpakking die ongegrond is of zonder bewijs hiervoor te leveren. Vaak voorkomend is ook het letterlijk groen maken van de verpakking. We gaan er dan snel vanuit dat een product beter is voor het milieu. Woorden zoals ecologisch, natuurlijk, clean, pure en recyclebaar prijken op verpakkingen, maar betekenen vrij weinig omdat ze niet wettelijk zijn beschermd. Dan zijn er ook nog de woorden biologisch en organisch. Vaak ontstaat hier verwarring over, omdat ‘organisch’ de foutieve vertaling van het Engelse ‘organic’ is. Biologisch is de juiste term. Let wel op, biologisch hoeft niet per se vegan te zijn.

greenwashing

Labels en keurmerken tegen greenwashing

Er zijn meerdere labels in het leven geroepen om het maken van een bewuste keuze te vergemakkelijken. Zo is er het EU Ecolabel (Cosmetica) voor zeep, shampoo en conditioner. Producten met dit label zorgen voor minder watervervuiling en er zijn richtlijnen voor verpakkingen. In Nederland wordt toezicht gehouden op het EU Ecolabel door Stichting Milieukeur. Voor natuurcosmetica is COSMOS Organic een Europese standaard. Hierbij zijn verschillende keurmerken aangesloten. Het label stelt dat 95% van de plantaardige (en eventuele dierlijke) ingrediënten van biologische oorsprong moeten zijn. Daarnaast zijn er strenge eisen voor biologische afbreekbaarheid. Verpakkingen moeten voldoen aan afgesproken voorwaarden en er moet een bedrijfsmilieuplan zijn. Wanneer gebruik gemaakt wordt van synthetische ingrediënten is daar een maximum van 2% aan gesteld. Er mogen geen ingrediënten van dode dieren gebruikt zijn. Zoals deze labels zijn er nog meer keurmerken. Belangrijk is om altijd na te gaan wat een label precies inhoudt en of deze labels onafhankelijk worden gecontroleerd.

Anderen lazen ook:  Energietransitie: de weg naar 2050

EU ecolabel

Zelf onderzoeken

Het maken van een milieu verantwoorde keuze is dus nog niet zo eenvoudig. Laat je niet verleiden door verpakkingen, greenwashing en beloftes, maar kijk op de ingrediëntenlijst. Een handige tool hiervoor is de website https://cosmileeurope.eu/nl/inci/. Op deze website vind je alle INCI-namen voor ingrediënten in een product. INCI staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient. Dit zijn officiële namen van ingrediënten die gestandaardiseerd zijn. Door deze bewustere keuzes dragen we dagelijks bij aan een betere wereld.

Ben je benieuwd naar de milieu impact van cosmetica, lees het hier!