Er zijn steeds meer geluiden tegen Black Friday omdat het massaconsumptie en onnodige aankopen zou aanjagen. Stichting Trees for All wil van Black Friday nu Green Friday gaan maken. Daarmee wil de stichting consumenten en bedrijven stimuleren om verantwoord te consumeren en bij te dragen aan een groene wereld.

Trees for All wil met Green Friday Nederlanders laten beseffen welke impact de toenemende consumptie rondom Black Friday heeft en ze een groen alternatief bieden. Met hun actie ‘Kom shoppen in het bos’ nodigen ze je uit om te gaan voor een Green Friday Deal, een donatie van bijvoorbeeld 2 bomen voor 10 euro. De stichting plant deze bomen in Nederland en in Oeganda.

Meer dan 100 merken doen mee

Meer dan 100 merken en bedrijven, waaronder Dille & Kamille, Decathlon, Innocent, ANWB, en Intratuin komen samen met Trees for All met een landelijke tegenbeweging en maken van Black Friday Green Friday. Alle deelnemende bedrijven zetten zich tijdens Green Friday in om bomen te planten via de duurzame bosprojecten van Trees for All. Het doel: het planten van vijftigduizend bomen.

Shoppen in het bos

Simone Groenendijk, directeur Trees for All : “Steeds meer mensen, bedrijven en hele winkelstraten zetten inmiddels hun vraagtekens bij de koophysterie rondom Black Friday. De impact op onze aarde en ons klimaat is enorm. Onze Green Friday Deals zijn een knipoog naar alle kortingen die gegeven worden. De beste deal voor de planeet is een boom en daarom hopen we dat mensen bij ons komen shoppen in het bos.”

Jaarlijks verdwijnen 10 miljard bomen

De enorme hoeveelheden spullen die gekocht worden tijdens Black Friday zijn erg belastend voor het milieu. Ze vragen om grondstoffen maar ook de productie en transport kost veel energie. “Al die consumptie zorgt voor veel CO2-uitstoot. Jaarlijks verdwijnen er netto 10 miljard bomen van onze planeet en die hebben we juist hard nodig om CO2 uit de lucht te halen. Dus wat ons betreft wordt Green Friday een dag waarop we juist iets teruggeven aan de aarde door met elkaar zoveel mogelijk bomen te planten. Onze droom? Dat we stoppen met Black Friday en ieder jaar Green Friday vieren door duurzame aankopen te doen en bomen te planten,” aldus Groenendijk.

Over Trees for All

Stichting Trees for All is opgericht in 1999 en heeft wereldwijd al miljoenen bomen geplant in de strijd tegen klimaatverandering. Via duurzame bosprojecten kun je bij de stichting bomen planen of compenseren. Trees for All heeft het CBF keurmerk voor goede doelen en ANBI status.