Eerder hebben we al verteld over het belang van een goede ventilatie in je woning. Maar wist jij deze feitjes over gezonde binnenlucht al?

1. Gemiddeld verlies je per nacht een halve liter aan vocht

Gemiddeld breng je zo’n eenderde van je leven door in bed en per nacht verlies je bijna een halve liter aan lichaamsvocht. Dat betekent dat gezonde binnenlucht in je slaapkamer extra belangrijk is en je hier goed moet ventileren. Zorg ervoor dat je bed kan ademen door je dekbed terug te slaan in plaats van het bed op te maken en kies altijd voor een goed ventilerend matras.

2. Per dag ademen we zo’n 11.000 liter lucht in en uit

Veel hè? Daarom is het zo belangrijk dat deze lucht schoon is. Zeker als je veel tijd thuis doorbrengt is een gezonde binnenlucht van belang.

3. We brengen 85 procent van onze tijd binnen door

Zeker nu we veel thuiswerken speelt ons leven zich grotendeels binnenshuis af, waardoor een gezonde binnenlucht nog belangrijker is. Ook in het najaar zijn we meer binnen dan buiten is het goed om te letten op de ventilatie in huis. Af en toe een frisse neus halen, is ook helemaal niet verkeerd. Je wordt er energieker, productiever en geconcentreerder van.

4. Eén op de tien woningen heeft last van schimmels

Er zijn maar liefst 40.000 soorten schimmels en ze groeien het liefst op vochtige plekken. De aanpak van een schimmelprobleem heeft alleen nut als je eerst het vochtprobleem in de woning aanpakt.

5. Gezonde binnenlucht verjaagt ook ongewenste dieren

Heb je last van zilvervisjes in huis? Dat is niet gek, want deze dieren houden van vochtige plekken. Zorg er dus voor dat je goed ventileert zodat je het vochtprobleem in huis aanpakt. Zilvervisjes vind je veel in nieuwbouwwoningen, omdat hier het vocht uit hout en beton nog jarenlang verdampt.

Anderen lazen ook:  Froukje Jansen vertelt over haar drijvend huis in Schoonschip

Meer informatie over gezonde binnenlucht?

Binnenklimaat Nederland heeft de website www.gezondbinnen.nl opgezet om mensen iets bewuster te maken van een gezonde leefomgeving. Op deze website vind je onder andere hoe je een gezonder binnenklimaat kunt creëren, waardoor je beter woont en werkt.

Dit artikel is een bewerkte versie van het artikel uit Groener Wonen 01 2021.

Groener Wonen nieuwsbrief