Onder het motto “Verwarm jezelf, niet de wereld” vindt op 11 februari 2022 de warmetruiendag plaats. De dag waarop we in Nederland allemaal een warmte trui aantrekken en de verwarming een graad lager zetten om energie te besparen.

De warmetruiendag is de grootste nationale klimaatactie. Elk jaar doen weer honderdduizenden Nederlanders actief mee. Als we de verwarming éen graad lager zetten, kunnen we maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen. En als we dit allemaal samen doen kunnen we op éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen.

Waarom warmetruiendag?

Als heel Nederland op warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Een heel stookseizoen een graad lager stoken, komt neer op een besparing van 1 megaton CO2. Dat is bijna 30 procent van de CO2-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren. Daarnaast is warmetruiendag bedoeld om elkaar te enthousiasmeren en zo steeds meer mensen te inspireren om energie te besparen.

Meedoen?

Meedoen is heel eenvoudig. Trek op 11 februari een warme trui aan en zet de verwarming minstens één graad lager. Met de zachte winter van dit jaar lukt het je misschien zelfs om de verwarming helemaal niet te gebruiken. Op de website van warmetruiendag kun je opgeven hoeveel graden je gaat besparen.

De warme trui is maar een van de actiemogelijkheden, ook mensen met ideeën voor andere energiebesparingen mogen zich aanmelden op de site.

Nog meer energie besparen?

Wil je jezelf nog meer inspannen voor een beter klimaat? Let dan niet alleen op warmetruiendag op je energieverbruik, maar het gehele jaar door. Op onze website lees je diverse tips hoe jij met een aantal simpele stappen energie kan besparen.

Groener Wonen nieuwsbrief