De bekendste tuinman van Nederland heeft een groen hart. Duurzaam leven is voor Lodewijk Hoekstra vanzelfsprekend en hij draagt zijn groene missie graag uit in zijn televisieprogramma De Grote Tuinverbouwing op SBS6, waarin hij met een bus door het land toert en bewoners tips geeft over het verduurzamen van hun tuin en leefomgeving.

Samen met zijn vriendin Renée en zoontje Mats (9 maanden) en in de weekenden zijn andere kinderen Mels (9) en Diese (11) woont hij net buiten de vesting Naarden op de rand van het natuurgebied Naardermeer in een nul-op-de-meter woning. ”Per jaar krijgen we zelfs € 50 terug.”

Duurzame materialen

”Bij de bouw van dit huis in 2017 moesten we erg op het budget letten. Het is natuurlijk een mooie, maar ook een dure plek”, vertelt Lodewijk, terwijl hij vanuit de woonkamer uitkijkt over de weilanden. Uitgangspunt bij de bouw was een duurzame woning. Niet alleen wat betreft energieverbruik maar zeker ook als het gaat om bouwmaterialen. ”We hebben gekozen voor houtskeletbouw en het gebruikte hout is onbewerkt Nederlands Douglashout. In de fundering zit hergebruikt groen beton. Ik had het huis graag willen isoleren met hennep, maar dit bleek te duur en daarom is het steenwol geworden.”

Huis Lodewijk

Lodewijk Hoekstra: ”Duurzaam leven zit in kleine dingen”

Kleine dingen dus. Zoals het kopen van schoonmaakmiddelen met een milieukeurmerk. ”Ik drink graag een kopje koffie, maar onze machine voor koffiecups hebben we opgeruimd. Je kunt de cups wel recyclen, maar hoeveel mensen doen dat uiteindelijk? Nu gebruiken we een tweedehands espressomachine en de koffieprut gooi ik op de composthoop. We vliegen nog maar één keer per jaar en tijdens de andere vakanties gaan we kamperen, heerlijk! Ik geloof dat je zelf al veel impact kunt hebben.”

In het eerste nummer van Groener Wonen kun je meer lezen over de duurzame woning van Lodewijk Hoekstra. Bestel het nummer ook online via Vipwinkel.nl.

Anderen lazen ook:  5x Boeken over duurzaamheid

Tekst: Jacqueline Leenders
Fotografie: Henny van Belkom

Geen enkel nummer van Groener Wonen missen? Word abonnee!

Groener Wonen abonnement