Toen Arjan Schilling en Irene Werdler ruim vier jaar geleden hun eerste kindje verwachtten, was het tijd om de drukte van Amsterdam achter zich te laten en hun droom te verwezenlijken. Ze gingen naar een plek waar ze aanvankelijk nooit gedacht hadden terecht te komen, maar met hun duurzaam huis in Oosterwold is hun droom uitgekomen.

Arjan, eigenaar van een decorbouwbedrijf, en Irene, van origine meubelmaakster en nu accupunctuurtherapeute, woonden tijden op een industriegebied aan het IJ in Amsterdam. Ze hadden er hun bedrijf en woonden er met plezier. Toch hadden ze een lang gekoesterde droom: Zelf een duurzaam huis bouwen. Met de komst van hun dochtertje verlangde het stel naar meer ruimte en groen en zodoende kwamen zij terecht in Oosterwold.

Duurzaam huis in Oosterwold - familie Schilling-Werdler

Duurzaam huis in Oosterwold

Het buitengebied in de gemeente Almere beslaat duizenden kavels waar mensen hun eigen duurzame huis kunnen realiseren. ,,Vanuit ons werk hadden we wel ervaring met klussen en het creëren van dingen en Arjan had zelf al veel ervaring met grote projecten en het plannen en uitvoeren hiervan. De bouw van het huis is ons dan eigenlijk ook meegevallen’’, vertelt Irene. Het stel wist de bouw te realiseren in een jaar tijd, wat snel is als je bedenkt dat ze het huis zelf gebouwd hebben en dit naast hun werk deden.

Je eigen duurzame woning zelf bouwen is een proces

Op een fundering van beton bouwde het stel een achthoekige woning, geïnspireerd op een hooischuur. Het geraamte is van hout, de wanden zijn opgebouwd uit strobalen en van buiten gestuct met kalk en van binnen met leem. Tijdens de bouw van de woning woonden Arjan, Irene en dochterje Mira in een tiny house op hun kavel. Het wikkelhuis, zoals dit type woning heet, is ontwikkeld door het bedrijf van Arjan en gemaakt van karton. Nu heeft Irene er haar accupunctuurpraktijk.

Duurzaam huis in Oosterwold - duurzame oplossingen

De duurzame oplossingen

Wie een duurzaam huis in Oosterwold wil, moet aan speciale richtlijnen voldoen. De belangrijkste vereiste is dat het huis duurzaam gebouwd wordt. Ook het huis van Arjan en Irene is duurzaam, dat zit hem in veel verschillende dingen, van groot tot klein. ,,Om te beginnen hebben we ervoor gekozen om heel veel materialen te recyclen en te hergebruiken’’, vertelt Arjan. Vanuit zijn bedrijf had hij te maken met veel restproducten. ,,We hadden eens een decor gemaakt, waarvan bijna alles nu terug te vinden is in het huis’’, glimlacht hij. Hij wijst naar een aantal stalen frames, maar ook naar spotjes aan het plafond.

Anderen lazen ook:  Verduurzamen van je woning met een hypotheek

Duurzaam wonen Oosterwold

Wanden van strobalen

De wanden van het huis zijn opgebouwd met strobalen, ook een bewuste keuze. ,,Stro is een natuurlijk restproduct, maar ook geschikt voor een huis.’’ Ook hebben ze bijvoorbeeld van een kast uit hun vorige woning de trap tussen de eerste verdieping en het torenkamertje gemaakt. ,,We hebben bij alles heel goed gekeken en nagedacht. Kunnen we producten hergebruiken? Zijn er andere slimme oplossingen? Dat is ook het fijne van het hele proces. Omdat je er zelf zo nauw bij betrokken bent, kun je heel bewust keuzes maken’’, legt Irene uit.

Verwarming van de woning

De woning wordt op verschillende manieren verwarmd en van warm water voorzien. Deze komen allemaal uit op de twee buffervaten die in de werkruimte op de begane grond staan. Zo staan er zonnecollectoren in de tuin, maar is er ook een groot houtgestookt fornuis wat ook voor warmte zorgt.

Duurzaam wonen Oosterwold

Eigen waterzuiveringssysteem

In de Oosterwold is geen riolering, wat betekent dat je zelf een manier moet vinden om dit water te zuiveren. Arjan en Irene hebben een zuiveringsstation in hun tuin waar ze zelf het afvalwater mee kunnen zuiveren. Een andere benaming is een helofytenfiler. Het water gaat via een septic tank naar een rietveld, wat bestaat uit verschillende lagen van kiezels en zand en waar rietplanten staan. Hier stroomt het water doorheen en wordt het gezuiverd.

,,Het gezuiverde water komt ook weer in een tank terecht. Dit is niet geschikt voor consumptie, maar bij ons stroomt het de vijver in en gebruiken we het voor bevloeiing van ons voedselbos en onze moestuin’’, legt Arjan uit. Of je nu door het huis of door de tuin loopt, over iedere vierkante meter die je ziet, heeft het stel nagedacht. ,,Het is een heel uitdagend proces, maar je haalt er ook veel voldoening uit’’, vertelt Irene.

 

Het complete verhaal van Arjan en Irene en hun duurzaam huis in Oosterwold lees je in Groener Wonen 3-2019.

Foto’s: Henny van Belkom

Binnenkijken in nog meer duurzame huizen? Lees ook: