Toen door de uitbraak van het coronavirus het leven zoals we dat kenden tot stilstand kwam, ging cabaretière Karin Bloemen niet bij de pakken neer zitten. Waar theatershows geen doorgang konden vinden, vond Karin haar heil in de tuin. En die passie deelt ze maar wat graag met iedereen die het horen wil via haar online platform Karins Tuintips.

Karin, ook voor jou is er in de coronaperiode veel veranderd. Velen hebben hun tijd anders moeten indelen en oude hobby’s hervonden. Hoe zit dat bij jou?

“Onlangs mocht ik voor het eerst weer optreden voor 50 mensen. Het is heel gek, met een heel andere dynamiek in de zaal. Voor mij is alles anders wat dat betreft. Normaal ga ik voor een grote show met een team van tien man op pad, maar dat is nu niet te doen. Hopelijk blijven de versoepelingen zich doorzetten en gaat het de goede richting op. Ondertussen heb ik inderdaad verschillende hobby’s hervonden. Tuinieren was altijd al een hobby. Vlak voor de coronacrisis had ik eens voorgesteld aan mijn hovenier om samen een filmpje op te nemen. Ik kreeg veel vragen en vond het zo jammer dat ik die niet allemaal persoonlijk kon beantwoorden. Toen had ik ineens veel tijd door corona. Dat was het moment om een slag te slaan en dat is eigenlijk heel leuk uitgepakt.”

Enorm, Karins Tuintips is inmiddels een compleet platform met video’s, een website en sociale mediakanalen. Hoe ervaar je dat en wat zijn de reacties?

“Je merkt dat de afgelopen tijd steeds meer mensen met hun tuin aan de slag gingen. Dat beaamt mijn hovenier ook. Mensen gaan bewust aan de slag en denken daarbij ook na over de inrichting en wat ze voor insecten en dieren kunnen betekenen. Dat is natuurlijk te gek. Via Karins tuintips wil ik mensen enthousiasmeren om wat groener te leven. Je merkt namelijk dat veel mensen dat wel willen, maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Met die filmpjes wil ik mensen op weg helpen. We proberen alle jaargetijden te coveren en geven handige tips die bij het seizoen passen. Via de website verkopen we daarom ook combinaties van planten voor een mooi bedrag. Dan kun je meteen aan de slag!”

We zijn massaal in de tuin aan de slag gegaan, maar wat betekent de tuin voor jou?

“Ik houd van mijn tuin. Als bekende Nederlander heb je vaak een druk en hectisch bestaan. Ik heb hierdoor erg de behoefte om buiten te zijn, maar kan niet overal heen. Je wordt immers snel herkend. De tuin is daardoor voor mij een heel belangrijk onderdeel van mijn vrijetijdsbesteding. Ik vind er rust. Met je handen in de grond werken, werkt heel rustgevend en geeft ook nog eens het gevoel dat je gezond bezig bent. Ik woon aan de Volgermeerpolder, een prachtige polder die is ingericht als vogelbroedgebied. Vijf jaar geleden zijn we hier terug naar toe verhuisd nadat we een tijd in Amsterdam gewoond hadden. Ik heb toen meteen mijn tuin aangepakt. De border was toen best klein en heb ik meteen vijf meter breder gemaakt. Heerlijk is het! Ik houd van kleurige tuinen. Mijn tuin is dan ook een kleurexplosie. In mijn tuin is veel ruimte voor vogels, insecten en vlinders. Zo staan er vlinderplanten en heerlijke lavendel. Enorm leuk om te zien hoe bijen, hommels en vlinders zich aan de planten tegoed doen. De vogels in de polder zijn continue op zoek naar voedsel. Speciaal voor hen staat er een druivenrank in de border. Aan het eind van de zomer is het een feestmaal, dan komen alle vogels een druifje halen. Dat vind ik gewoon enorm gezellig! Ook ben ik bezig om op mijn aanbouw een kruidentuin aan te leggen. Zelf je kruiden verbouwen, zodat je je eigen muntthee hebt, dat is toch heerlijk. Muntplanten heb ik overigens al hoor. Wie bij mij op bezoek komt krijgt thee uit eigen tuin!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Karin Bloemen (@karinstuintips)

Een groene tuin is een onderdeel van een duurzame levensstijl. Is dat iets waar je verder mee bezig bent?

Anderen lazen ook:  De perfecte plek voor je moestuin

“Ja zeker! En je kunt er ook niet meer omheen. Toen we terug hier naar toe verhuisden, hebben we meteen zonnepanelen en een warmtepomp laten installeren. Mijn man is muzikant, mijn dochters die nog thuis woonden en studeerden maakten de hele dag huiswerk op de pc en ik was hele dagen aan het schrijven. Je kunt je voorstellen dat we best wat stroom verbruikten. Op die manier probeerden we dat te ondervangen. Ik maak me oprecht zorgen om ons ecosysteem en de biodiversiteit. Het is iets wat ook bij mijn dochters heel erg leeft. Die twee meiden zijn opgegroeid met de discussie en dat bewustzijn. Zelf probeer ik waar mogelijk ook mijn steentje bij te dragen. Zo heb ik een hybride auto. Ik heb ook gekeken voor een volledig elektrische auto en heb zelfs een waterstofauto getest. Alleen zit ik gewoon met de haalbaarheid qua actieradius. Ik moet het hele land door voor mijn theatertours en ik kan niet het risico lopen dat ik onderweg stil kom te vallen. Mochten ze de waterstofauto verder ontwikkelen en er meer tankpunten zijn, dan ga ik ervoor! Ik vind dat een waanzinnig systeem!”

Een ton voor een tuin

Onderdeel van Karins Tuintips is het project Een Ton Voor Een Tuin. “We wilden naast het delen van informatie ook graag echt iets doen. Veel zorginstellingen en dergelijke hebben vaak wel wat grond, maar weten niet zo goed wat ze ermee moeten doen. Met Een Ton Voor Een Tuin willen we die organisaties helpen. Ze krijgen dan echt spullen zoals scheppen en harken, maar ook planten waarmee ze direct aan de slag kunnen. Zo hebben we al een ton gebracht bij Our House, in Rijswijk. Een centrum voor autistische jongeren. We hebben een cheque van 4.500 euro uitgereikt waarmee de tuin aangelegd kan worden en de jongeren hier vervolgens ook in aan de slag kunnen.”

Dit artikel is een bewerkte versie van het eerder verschenen artikel in Groener Wonen editie 3 2021.