De winter is aangebroken en de meeste storingen omtrent de cv-ketel komen in deze koude periode aan het licht. Wat soms betekent dat je cv-ketel vervangen moet worden. Ga je dan weer voor een ketel of neem je een duurzaam alternatief? Veel woningeigenaren kiezen toch voor een nieuwe cv-ketel. Maar wist je dat je met de cv-ketel ook duurzame stappen kunt zetten?

Het zal je maar gebeuren; net wanneer je tijdens een koude dag heerlijk thuis op de bank zit, houdt de cv-ketel ermee op. Een koude woning is niet fijn en dus wil je snel een oplossing. Is de cv-ketel niet meer te repareren en moet je je cv-ketel vervangen? Dan kun je natuurlijk overstappen op bijvoorbeeld een warmtepomp want dat is een stap naar een energiezuinige woning.

Met een warmtepomp stoot je veel minder CO2 uit en je bespaart op lange termijn geld en energie. Dit is een goede oplossing, maar je dient wel je huis aan te passen. Je moet isoleren en onder andere vloerverwarming laten aanbrengen. Maar, zoals gezegd, je wilt een snelle oplossing als je met een kapotte cv-ketel zit. Als je je dan toch gaat verdiepen in een nieuwe cv-ketel, let dan ook even op deze duurzame tips van Feenstra.

Energie besparen cv-ketels tips Feenstra

Cv-ketel vervangen

Jan Liefting is productmanager warmte bij Feenstra. Hij kan als geen ander mensen informeren over de cv-ketel in huis. “Voor de meeste woningen in Nederland geldt dat de cv-ketel het meeste vermogen kwijt is voor het warmwatercomfort. Een cv-ketel heeft een hoog vermogen en voor verwarming is dat niet echt nodig”, vertelt Jan. Bij Feenstra weten ze dat een cv-ketel niet bekend staat als het meest duurzame apparaat, maar er is in de afgelopen jaren een hele hoop veranderd op dat gebied.

Jan: “De cv-ketels zijn in de loop der jaren niet alleen kleiner geworden, ook zuiniger. En tegenwoordig moeten cv-ketels ook minimaal een energielabel B hebben. Je kunt er als bewoner ook voor kiezen om de ketel niet op de comfortstand te zetten. Met deze stand houdt de ketel de warmtewisselaar op temperatuur door af en toe weer te stoken. Dat is fijn wanneer je warm water wilt hebben, want je krijgt dan heel snel warm water, maar je kunt er ook voor kiezen om deze comfortstand uit te zetten. Je bespaart daarmee energiekosten. Sowieso kun je ook gewoon besparen door minder water te verbruiken. Doe de stortdouche weg en vervang je douchekop voor een spaardouchekop. Dan kom je wellicht ook toe met een kleinere cv-ketel. Uiteindelijk is de gasrekening een weerslag van je eigen gedrag. Probeer ook bewuster te stoken: zet alleen daar waar je warmte nodig hebt de radiatoren open. En zet wellicht de slimme thermostaat een graadje lager, dat geeft gegarandeerd besparingen op de gasrekening.”

Waterzijdig inregelen

Een andere manier om zuiniger om te gaan met de verwarming en cv-ketel is door middel van waterzijdig inregelen. Bij een verwarmingsinstallatie die niet goed is afgesteld, worden namelijk niet alle radiatoren gelijkmatig verwarmd. De radiator het dichtst bij de cv-ketel wordt het snelst warm en de radiatoren verder van de cv-ketel worden onvoldoende warm.

Door waterzijdig in te regelen, kun je dit voorkomen. Je brengt daarbij speciale knoppen aan bij de radiatoren, waardoor het systeem uitgebalanceerd wordt. Jan legt uit: “Eigenlijk betekent het dat je dus aanpassingen doet aan je radiatoren, niet aan de ketel. Je hebt door deze aanpassing niet meer het probleem dat het heel warm wordt in bijvoorbeeld de badkamer en koud blijft in een andere kamer. Waterzijdig inregelen kan een besparing van 10 tot 15 procent opleveren. Het is in het Bouwbesluit nu ook verplicht om bij verbouwingen en nieuwbouw thermostaat bedieningen te hebben die je kunt inregelen. Eigenlijk helpt het gewoon om de cv-ketel zo optimaal te kunnen laten werken. Hierdoor gaat de ketel langer mee en het werkt efficiënter.”

Anderen lazen ook:  5x makkelijke kamerplant

Ontluchter en vuilfilter

Nog een oplossing om zo zuinig mogelijk om te gaan met je cv-ketel is een ontluchter. Jan raadt altijd aan om bij ketelvervanging een luchtafscheider, ook wel ontluchter, te plaatsen. “Een ontluchter haalt zuurstof uit het water. Zuurstof in de lucht zorgt ervoor dat je binnen in de buizen van het systeem roest krijgt. Daarnaast kunnen organismen gaan groeien en je krijgt donker water”, vertelt Jan. “Die vervuiling ga je rondpompen en dat gaat in de wisselaar zitten, dan krijg je storingen.”

Daarom is het volgens Jan niet alleen noodzakelijk om een ontluchter te plaatsen, maar ook een vuilfilter. Het heeft namelijk geen zin om het oude water eruit te halen en er nieuw water in te doen. Volgens Feenstra presteert een cv-ketel beter en gaat het langer mee als opgehoopte lucht verwijderd wordt door een ontluchter. Het kan al zo’n zes procent rendement opleveren. Voor een vuilfilter geldt een besparing die oploopt tot ruim zeven procent.

Ketel huren of kopen

Moet je direct je cv-ketel vervangen? Dan kun je ervoor kiezen om een cv-ketel te kopen of te huren. Jan legt uit dat wanneer je een cv-ketel koopt je logischerwijs ook de eigenaar van het apparaat bent. Dit houdt in dat je zelf moet zorgen dat er service en onderhoud wordt gepleegd en je moet vooraf een bedrag betalen om de ketel aan te schaffen, waarna je ook geld kwijt bent voor het servicecontract.

Ga je huren, bijvoorbeeld bij Feenstra, dan ben je geen eigenaar van de ketel. Volgens Jan betaal je tussen vanaf € 23 per maand (afhankelijk van welke ketel je huurt) en dan wordt alles geregeld. Je hebt er geen omkijken naar. Jan: “En wat we ook kunnen doen, indien mensen dat willen, is op afstand monitoren. Hierdoor kun je eventuele storingen voor zijn. Als je gaat verhuizen kun je de huur van de cv-ketel opzeggen of het contract overdragen aan de volgende bewoner.”

Een ander voordeel van huren is dat je er niet lang aan vast zit. En heb je direct een nieuwe oplossing nodig, ook dan kun je huren. In de tussentijd kun je nadenken over een warmtepomp, eventueel hybride, of een ander duurzaam alternatief. Ook is het altijd verstandig om bij vervanging van je verwarmingsinstallatie te informeren bij de gemeente. Wat zijn de plannen? Misschien wordt jouw huis over enkele jaren wel aangesloten op een warmtenet. Toch weet ook Jan dat we voorlopig nog niet van de cv-ketel af zijn. “Gelukkig is de ketel op zich een complex en mooi apparaat dat gewoon goed zijn werk doet!”

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2020.