Wat als je zonne-energie wilt opwekken, maar er bijvoorbeeld geen zonnepanelen op jouw dak kunnen? Of als je dit samen met een grotere groep wilt doen? Dan zijn er mogelijkheden zoals energiecoöperaties. Wij vertellen meer over collectieve zonnepanelen.

Collectief inkopen

Eerst behandelen we de mogelijkheid om collectief zonnepanelen in te kopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer jij en andere bewoners uit jouw straat of wijk allen zonnepanelen op jullie daken willen. Door collectief in te kopen, kun je korting krijgen en zo kosten besparen. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen bij het collectief inkopen van zonnepanelen. Oriënteer je van te voren goed om te kijken welke optie het best bij jullie past.

collectieve zonnepanelen inkopen

Collectieve zonnepanelen: Energiecoöperaties

Dan nu de mogelijkheden wanneer je geen zonnepanelen op je eigen dak wilt of kunt plaatsen. Je kunt je aansluiten bij een bestaand project of samen met anderen een project opzetten. Wanneer jouw hele straat meedoet, kun je investeren in zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld basisscholen, gymzalen of bedrijven. We noemen zoiets een energiecoöperatie: een initiatief van lokale bewoners die samen duurzame energie opwekken. Wanneer je lid wilt worden van een bestaande coöperatie, kun je eens een kijkje nemen op ZonopNederland.nl

Energiecoöperatie opzetten

Staat er in jouw wijk een gebouw met een mooi groot dak, zoals een tennishal of school, dan kun je samen met de buurt overwegen een project op te zetten. Samen met de eigenaar van het gebouw en de deelnemende buren kun je stappen ondernemen. Je kunt hiervoor ook bij verschillende partijen aankloppen voor hulp of een samenwerking. Duurzame energieleverancier Greenchoice steunt energiecoöperaties omdat zij in het belang van lokale, duurzame energieprojecten geloven. De leverancier kan je helpen met het werven van leden en allerhande praktische zaken.

collectieve zonnepanelen

Postcoderoosregeling

Wanneer je deelneemt aan een lokaal project, kom je in aanmerking voor de postcoderoosregeling. Postcoderoos is de benaming voor het gebied waarin de deelnemers wonen. Deze regeling is er speciaal voor mensen die geen eigen zonnepanelen kunnen plaatsen op hun dak, maar wel de voordelen van zonne-energie willen ervaren. In het artikel ‘Postcoderoos: wat houdt het in’ leggen we je hier meer over uit.

Anderen lazen ook:  Duurzaam wonen: Hoe doe je dat?

 

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.