De meeste woningen worden steeds duurzamer ingericht. Met het oog op de doelstellingen in 2050 is dat ook wel nodig. Vanaf dat moment is het namelijk alleen nog mogelijk om duurzame energie te gebruiken. Tijdens de bouw van nieuwbouwwoningen wordt hier al volop rekening mee gehouden. Zodra de duurzame rijplaten van Ferex uit de wijk verdwenen zijn, kunnen de bewoners hun nieuwe woning betrekken. Hoe mooi is het als deze particuliere woningbezitters dan nu al zonnepanelen plaatsen? En ze met die zonne-energie ook nog hun auto kunnen opladen? Lanova, zusterbedrijf van Ferex, ontwikkelde een laadpaal voor thuis die oplaadt via zonnepanelen. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

Een laadpaal voor thuis; wat is het?

Als bezitter van een elektrische auto ben je vast blij. Je bent tenslotte al lekker milieuvriendelijk bezig! Je auto zal alleen wel opgeladen moeten worden. In principe kan dat via het stopcontact. Slim is het niet. Een stopcontact heeft namelijk geen beveiliging en begrenzer. De kans op brandgevaar is daardoor groot. Een laadpaal voor thuis werkt een stuk veiliger. In je elektrische auto bevindt zich een oplaadpoort waarin je de laadkabel kunt inpluggen. Deze staat nu in verbinding met de accu. Het accupakket van de auto werkt op gelijkstroom. De stroom uit de meterkast werkt daarentegen op wisselstroom. Dankzij de omvormer in een laadpaal, kan deze wisselstroom omgezet worden naar gelijkstroom. Zo kun jij veilig je auto opladen!

Laden via zonnepanelen

De laadpalen die Lanova heeft ontwikkeld, zijn zogeheten slimme laadpalen. Ze zijn optioneel uitgerust met een Load Guard Systeem. Dit systeem kan een installateur installeren in jouw meterkast. Hij zet het systeem in verbinding met jouw slimme meter, zodat de laadpaal in het vervolg groene energiebronnen kan herkennen! Als je niet voldoende groene energie opwekt met de zonnepanelen, zal de laadpaal eerst de groene stroom verbruiken en vervolgens overgaan op de ‘grijze’ stroom. Ook niet onbelangrijk, is dat het systeem rekening houdt met andere verbruikers in de woning.

Voorkeur voor zonne-energie instellen

Voordat de laadpaal voor thuis echt gaat laden via de opgewekte energie door zonnepanelen, moet je die voorkeur nog wel instellen. De Lanova laadpaal is voorzien van een Web Interface. Hiermee stel je de voorkeur in om te laden met de groene stroom. Ook is het mogelijk om je piek- en daltarieven in te voeren. Dan kan de laadpaal daar rekening mee houden als hij wel ‘grijze’ stroom moet gaan gebruiken. Dankzij de patroonherkenning weet de laadpaal precies wanneer de accu vol moet zijn en wanneer hij dus het goedkoopste kan laden!

En, ga jij jouw elektrische auto ook laden via zonnepanelen?

Lanova Laadpalen
De Bleek 40
7468 DL Enter
Nederland
www.lanovalaadpalen.nl