Kiezen voor kwaliteit is kiezen voor duurzaamheid. En investeringen in woningen zijn pas een echte investering als ze jaren meegaan, het juiste comfort geven en besparing brengen. Goede kozijnen zijn zeker geen overbodige luxe, ze dragen bij aan een prettig binnenklimaat, in de winter en in de zomer. Omdat het een flinke kostenpost is, is het belangrijk je goed voor te bereiden; wat mag je verwachten van de producten, de montage en de garanties?

De groene keuze

Kunststof heeft niet direct een groene associatie. Toch zijn de kunststof kozijnen die het VKG Keurmerk dragen een duurzame keuze. Dit heeft te maken met een aantal factoren:

  • Het VKG Keurmerk stelt strenge kwaliteitseisen voor de hele keten en het gehele proces. Dit resulteert in hoogwaardige kozijnen, die een lange levensduur hebben, 50 tot 70 jaar.
  • De isolatiewaarde van deze kunststof kozijnen is hoog. De kozijnen kunnen ook goed voorzien worden van het dikkere HR++ glas of tripleglas.
  • Onderdeel van die kwaliteitseisen zijn de milieueisen. Het gebruikte materiaal is splintervrij en slijtvast, waardoor er geen microplastics in het milieu terecht komen.
  • Afgeschreven kozijnen worden gerecycled. Het VKG Recyclesysteem zorgt ervoor dat deze tot schone PVC-korrels worden gemaakt, die als grondstof dienen voor nieuwe kozijnen. Dit proces kan tot wel 10 keer herhaald worden.
  • Het onderhoud beperkt zich tot het schoonmaken met een niet agressief schoonmaakmiddel en een doekje. Dat betekent heel veel jaar geen milieubelasting door verf en verfmaterialen. (En dus ook geen kosten voor deze spullen en eventueel een schilder.)

Omdat de overheid duurzaamheidsverbeteringen voor woningen wil stimuleren, zijn er subsidiemogelijkheden voor kunststof kozijnen.

Hoe weet je dat je kwaliteit aanschaft?

Gedegen vooronderzoek is altijd een goede zaak. Prijs is een factor, maar er zijn meer verschillen, denk aan merken, het soort profiel en glas, hang- en sluitwerk, garantie, service en montage. Het is belangrijk om vooruit te kijken en zo te voorkomen dat je aan het einde van de rit voor onvoorziene kosten of zaken komt te staan. Keurmerken geven garantie op die kwaliteit van product en/of service en montage.

Anderen lazen ook:  Tips van vakman Rob van den Berg

KOMO

Als kozijnen een KOMO-keurmerk hebben, weet je dat deze uitgebreid getest zijn. Vraag altijd na waarop de certificering is afgegeven. KOMO certificeert op onderdelen zoals inbraakveiligheid of montage.

CE-markering

CE-markering wil zeggen dat het product voldoet aan de Europese regelgeving en zodoende toegepast mag worden binnen Europa. Het geeft niet altijd een oordeel over alle aspecten van het kozijn.

VKG Keurmerk

VKG is de branchevereniging voor kunststof kozijnen. Het keurmerk is allesomvattend, de VKG Kwaliteitseisen & Adviezen hebben betrekking op alle onderdelen, het proces en de montage. Daarnaast komt het keurmerk met zeer goede garantieregelingen. KOMO maakt onderdeel uit van het VKG Keurmerk. Kortom, bij de aanschaf kunststof kozijnen is er maar 1 keurmerk van belang om zeker te zijn van kwaliteit van product, montage en garantie.

Investeren in een goed product eindigt niet bij het product, zeker niet in het geval van kozijnen. De plaatsing van kozijnen vraagt om expertise; het is echt vakwerk. Gediplomeerde en gecertificeerde monteurs zijn noodzaak. Met de huidige personeelstekorten betekent dat soms een wat langere wachttijd, maar het is het wachten waard.

Voorwaarden en garantie

Bij alle grote aankopen is het belangrijk om je te verdiepen in de voorwaarden en garantieregelingen. Hoe lang zijn deze geldig en wat valt er precies onder? Wat gebeurt er als je na jaren een klacht hebt en de leverancier bestaat niet meer? VKG Keurmerk heeft met de branche gezorgd voor zekerheid voor de kopers. Deze zijn beschreven in de vier zekerheden, zekerheden die een lange levensduur hebben. Duurzaamheid zit hem ten slotte in vele factoren.