Cosmetica verkoop levert jaarlijks in Nederland alleen al meer dan 3 miljard euro op volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Deze cosmetische producten smeren we op onze huid, de resten belanden in het riool en de verpakkingen komen bij het afval. De milieu-impact hiervan is groot. Wil je weten welke ingrediënten je moet vermijden, lees het hier!

Palmolie

In veel verzorgingsproducten zit een derivaat van palmolie verwerkt. Palmolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de oliepalm. Het is gemakkelijk te verbouwen en daardoor goedkoop. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu. Sinds 2002 zijn er miljoenen hectares bos gekapt om plaats te maken voor een oliepalmplantage, wat grote impact heeft op de biodiversiteit. Het verkleint namelijk het leefgebied van de orang-oetans, die juist zo belangrijk zijn voor de bossen. Omdat de dieren graag vruchten eten en lange afstanden in het bos afleggen, spelen orang-oetans een grote rol in de verspreiding van zaden. Sommige plantensoorten lijken zelfs afhankelijk te zijn van de orang-oetan voor hun voortbestaan. Ook moet palmolie vanuit verre oorden, zoals Maleisië en Indonesië, worden vervoerd naar producenten.

Palmolie plantage

Een palmolie plantage vernietigt de natuurlijke biodiversiteit in een gebied

Milieu impact van SCI

Verpakkingen hebben gevolgen voor het milieu. Een duurzamere keuze is bijvoorbeeld het gebruik van shampoo- en zeepbars. Dit brengt echter wel nieuwe problemen met zich mee. Zo bevatten veel van deze bars Sodium Cocoyl Isethionate, afgekort tot SCI. Dit is een schuimmiddel. Deze stof wordt gepromoot als groen en veilig, omdat het afkomstig is uit kokosolie en weinig tot geen huidirritaties veroorzaakt. Dat klinkt heel goed, maar bij het verkrijgen van SCI komt ethyleenoxide vrij. Dit is een zeer schadelijke en kankerverwekkende stof voor laboratoriummedewerkers die daarmee in contact komen en voor het milieu, meldt de Evironmental Working Group. De COSMOS Organic Standard, een eco-label dat toeziet op de duurzaamheid van cosmetica, verbiedt daarom het gebruik van SCI. Ter vervanging van SCI kun je bijvoorbeeld kijken naar coco glucoside, decyl glucoside en lauryl glucoside. Bij de productie van deze stoffen komt geen ethyleenoxide vrij. Zo blijkt dat ook productieprocessen zeer belangrijk zijn wanneer het gaat om milieu.

Anderen lazen ook:  Stroom in je tuin: 5 tips voor een zorgeloze aanpak

Microplastics

In de media is er veel aandacht voor microplastics die in cosmetica zitten. In een rapport van de Europese Commissie over de herkomst van plastic afval in zee wordt gesteld dat ongeveer 0,3% van dit afval uit cosmetica komt. Het gebruik van microplastics in cosmetica is vooral functioneel. Zo zorgen deze deeltjes ervoor dat mascara niet van de wimpers valt en bepalen ze de dikheid van een product. Dat maakt het gemakkelijker te doseren. Het vervangen van microplastics in cosmetica is vanwege deze functies erg moeilijk. Er is uitgebreid onderzoek nodig om het plastic in cosmetica te kunnen vervangen, zonder de prestaties van een product te veranderen.

Koraalrif met vissen

Hoe meer je weet over cosmetica, hoe makkelijker het wordt om een duurzame keuze te maken. Let wel op greenwashing.