Door de jaren heen zijn er tal van verschillende vleesvervangers op de markt gebracht. De één een groter succes van de ander. Tofu, tempeh, bonen, kikkererwten; het zijn allemaal alternatieven voor je lapje vlees of stukje vis. Maar er is nog een optie die steeds populairder wordt: zeewier. Maar waarom? En wat maakt zeewier zo speciaal? En is het wel zo gezond en duurzaam? Is zeewier de vleesvervanger van de toekomst?

Wat is Zeewier?

Laten we beginnen bij de belangrijkste vraag: wat zijn die groene sliertjes eigenlijk precies? Zeewier is niet zomaar een plant. Het is een verzamelnaam voor bepaalde groepen algen die in zee leven. Deze algen hebben wortels, stengels en bladeren, net als landplanten. Er zijn meer dan 500 soorten eetbaar zeewier, waarvan vele hun oorsprong vinden in de Japanse en Koreaanse keuken.

Voedingswaarde

Zeewier is een goede bron van allerlei voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora en kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Bovendien is zeewier een uitstekende bron van jodium, een mineraal dat essentieel is voor een gezonde schildklierfunctie. Daarnaast bevat het omega-3 vetzuren, ijzer en diverse vitaminen en mineralen. Het kan helpen bij het verlagen van het risico op diabetes, ontstekingen verminderen en het cholesterolgehalte verlagen.

Voedingsmiddelen met veel jodium, waaronder dus zeewier

Kanttekeningen

Dat klinkt allemaal erg positief natuurlijk, maar net als bij veel andere voedingsmiddelen is het belangrijk om wat kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste is het belangrijk om het zeewier niet teveel te eten, dit vooral omdat het jodium en zout gehalte erg hoog kan zijn. Daarnaast kan het gehalte zware metalen sterk variëren, het is immers een product dat diep in de zee groeit en dus ook alles uit het water opneemt. Om de veiligheid van zeewier te handhaven, houdt de NVWA toezicht op dit groene goedje onder het wateroppervlak. ‘Wildplukken’ van algen of zeewier wordt ook sterk afgeraden.

Anderen lazen ook:  Melk: wit of groen, wat ga je doen?

Daarnaast is het belangrijk om te kijken of het eten van zeewier geen slechte combinatie is met bestaande gezondheidsproblemen of medicijnen. Voor mensen met een hoge bloeddruk kan het zoutgehalte te hoog zijn en teveel inname van jodium kan leiden tot schildklierproblemen. Als je hier dus  al aanleg voor hebt of problemen mee hebt, wordt het eten van veel zeewier afgeraden. Ook kan overconsumptie maag- of darmklachten veroorzaken omdat het lichaam niet altijd gewend is om het te verteren. Als laatste kan er interactie zijn met bepaalde medicijnen. Neem bij twijfel hierover contact op met een arts voordat je zeewier in je dieet verwerkt.

Duurzaamheid

Een groot voordeel van zeewier is dat een lage ecologische voetafdruk heeft. Het groeit overvloedig in de zee en kan gemakkelijk in grote hoeveelheden worden gekweekt. Dit maakt het een duurzame keuze, vooral met het oog op het voeden van de groeiende wereldbevolking.

Culinaire Mogelijkheden

Zeewier is niet alleen gezond, maar ook veelzijdig in de keuken. Van wakame in salades en soepen tot nori voor sushi en onigiri. Andere soorten zoals dulse kunnen zelfs dienen als een baconvervanger vanwege hun zoutige, rokerige smaak.

Vleesvervanger?

Met zijn rijke ijzergehalte kan zeewier dienen als een vleesvervanger, vooral voor vegetariërs en veganisten. Bovendien zijn er nieuwe ontwikkelingen zoals de zeewierburger, die qua structuur erg lijkt op een echte hamburger en erg populair is.

Zeewier is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar bij biologische supermarkten, toko’s en gespecialiseerde webshops.