Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Afgelopen winter zag Rob dat veel mensen maatregelen namen om energie te besparen. Meestal pakte dat goed uit maar niet altijd. Rob helpt je daarom graag op weg met deze tips.

Energie besparen

Weggooien mag

Regelmatig kom ik bij mensen thuis huishoudelijke apparaten tegen die al heel lang meegaan. “Hij doet het nog prima!”, zegt een eigenaar dan vol trots over een droger van vijftien jaar oud. Toch is vervangen vaak slim. Zo zijn koelkasten en vriezers spectaculair zuiniger geworden en eigenlijk vanaf acht jaar of ouder qua energieverbruik al aan vervanging toe.

Ook moderne warmtepompdrogers zijn veel zuiniger dan oude luchtafvoer- of condensdrogers. Een vaatwasser van meer dan twaalf jaar oud kun je wat energieverbruik betreft ook beter vervangen en dat geldt ook voor een ventilatiebox die nog op wisselstroom werkt. Vervang de box door eentje op gelijkstroom en je kunt flink besparen op je energierekening. Vraag je leverancier meteen of je je oude apparaat mag inleveren. Er zitten mogelijk nog onderdelen in die hergebruikt kunnen worden en zo weet je zeker dat het apparaat op de juiste manier wordt gerecycled.

Raadpleeg een stooktabel

Iedereen is tegenwoordig bewust bezig met energieverbruik en apps van de energieleverancier worden intensief geraadpleegd. Meestal vergelijk je het verbruik met dezelfde periode een jaar eerder maar dat is niet altijd reëel. Je kunt het verbruik in een ijskoude winterweek niet zomaar naast een zachte periode in het jaar daarvoor leggen.

Een beter uitgangspunt zijn de stooktabellen die je gemakkelijk online kunt vinden, bijvoorbeeld op de website www.weerstationuithuizermeeden.nl Hier kun je heel eenvoudig je eigen gegevens invoeren en het te verwachten gasverbruik voor je woning aflezen. Natuurlijk moet je daarnaast ook altijd rekening houden met veranderingen in je persoonlijke situatie. Werk je bijvoorbeeld vaker thuis dan is het te verwachten dat je wat meer gas verbruikt.

Te fanatiek bezuinigen

Zuinig omspringen met energie is slim maar het kan ook doorslaan. Zo kom ik situaties tegen die ongezond of zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Ik heb zelfs gehoord dat sommige mensen voor douche en verwarming liever een gasfles dan de cv-ketel gebruiken omdat ze zo precies weten hoeveel gas ze verbruiken.

Anderen lazen ook:  Windenergie: profiteren van de kracht van de wind

Maar het aansluiten van een gasinstallatie is vakwerk en géén doe-het-zelfklusje. Dus voorkom deze levensgevaarlijke situatie en zet liever de thermostaat wat lager en gebruik een douchewekker als je wilt besparen. De verwarming helemaal niet gebruiken is ook niet aan te raden want dan wordt het ongezond vochtig in huis en ontstaat er schimmel.

Energie besparen

Ventilatie-angst

Zeker in de winter proberen mensen zoveel mogelijk kou buiten te houden en gaan ze met tochtstrips en kit op ‘kierenjacht’. Dat is prima, maar ik zie nog te vaak dat ook alle ventilatieroosters worden dichtgeplakt en soms staat zelfs de mechanische ventilatie uit om energie te besparen.

Een gemiddeld gezin produceert al gauw 10 liter vocht per dag dat wordt afgevoerd door te ventileren. Geen vocht betekent ook geen schimmel. Bovendien kun je hoofdpijn krijgen en je slecht voelen als je niet ventileert. Ventilatie zorgt ervoor dat oude, zuurstofarme lucht de woning verlaat en verse, zuurstofrijke lucht naar binnen stroomt.

Handen wassen met koud water

Even je handen wassen? Dat kan prima met koud water. Je handen worden net zo schoon als met warm water, maar je bespaart wel flink energie. Elke keer als je de warme kraan opendraait, springt de ketel aan en verbruik je gas. Zet de mengkraan na gebruik altijd weer terug op koud, zodat de ketel de volgende keer niet per ongeluk alsnog aanslaat.

Nog een paar snelle energie bespaartips

Energie bespaar je ook door je radiator goed stofvrij te maken met een radiatorborstel waarmee je alle hoekjes kunt bereiken. Sluit een onderhoudscontract af voor je cv-ketel. Een goed onderhouden ketel is zuiniger en gaat langer mee. Bij een ondeugdelijke ketel kan er koolmonoxide ontstaan en dat is levensgevaarlijk. Dit laatste ontstaat ook als je een barbecue in huis aansteekt, nooit doen dus.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra