Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Met de winter in aantocht en de hoge energieprijzen willen we allemaal minder gas verbruiken zónder in de kou te zitten. Maar hoe doe je dat? Rob helpt je graag op weg.

Denk aan de thermostaat
Het is een tip die je waarschijnlijk al veel vaker hebt gehoord, maar die écht werkt: Zet de thermostaat één graad lager. Dat bespaart je al 7 procent van je gasverbruik. Bovendien is een wat koudere omgeving ook nog eens gezond. Variatie in temperatuur zorgt onder meer voor een betere stofwisseling.

Kou zorgt ervoor dat het lichaam meer bruin vet aanmaakt, wat calorieën verbrandt en omzet in warmte. Zet je de verwarming wat lager, dan is dat niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je hart en bloedvaten. Een uur voordat je gaat slapen, kun je de thermostaat ook alvast lager zetten. De warmte blijft nog even in je woning hangen en zo bespaar je toch weer energie.

Gebruik de verwarming wél
We horen weleens dat bewoners zich voornemen om deze winter de verwarming alleen maar aan te zetten wanneer het héél erg koud is. Natuurlijk is het goed om eerst een warme trui en sokken aan te trekken voordat je de verwarming hoger zet, maar de verwarming helemaal níet gebruiken is geen slim idee. Wanneer het langere tijd koud in huis is, kunnen schimmels ontstaan, zeker wanneer er ook een hoge luchtvochtigheid in huis is.

Laat het daarom niet té koud worden. Kamers waar je niet bent, hoef je niet te verwarmen. Het is echter goed om in deze kamers af en toe de radiatoren wél even aan te zetten. Op die manier zorg je voor een goede doorstroming en koelt je woning niet te veel af. Bovendien voorkom je zo ook dat de radiatorknoppen vast komen te zitten.

Laat de warmte niet ontsnappen
Door de warmte zoveel mogelijk binnenshuis te houden, hoef je minder hard te stoken. Isolatie helpt je daarbij. Denk aan dak-, vloer- en gevelisolatie, maar vergeet ook niet om naden en kieren te dichten en isoleer je cv-leidingen. Wist je overigens dat een radiator ook aan de achterzijde warmte afgeeft? Vaak verdwijnt deze warmte door de muur naar buiten. Door radiatorfolie tegen de muur aan te brengen, weerkaats je een groot deel van deze warmte terug je woning in.

Anderen lazen ook:  Bespaartips energie: zo kun je op verlichting besparen

Vergeet niet te ventileren
Dat het goed is om de warmte zoveel mogelijk binnenshuis te houden, betekent niet dat je niet meer hoeft te ventileren. In de winter zijn we vaak geneigd om zo min mogelijk koude lucht in huis te krijgen, maar frisse lucht blijft belangrijk voor je gezondheid én helpt je juist besparen. Door te ventileren wordt de lucht binnen droger en is deze makkelijker te verwarmen. Je verwarming hoeft dan minder hard te werken. Bovendien kan vochtige lucht schimmels en vochtplekken veroorzaken.

Duurzaamheidtips

Draai de hendel van de kraan naar rechts
Heeft je mengkraan één hendel voor zowel koud als warm water? Draai deze dan altijd naar rechts toe (de koude stand) nadat je water hebt gepakt. Zo voorkom je dat de cv-ketel onnodig aanslaat.

Onderhoud is essentieel
In iedere cv-ketel zitten onderdelen die slijten en vuil kunnen worden. Daarnaast kan ook bij een cv-ketel in sommige gevallen koolmonoxide vrijkomen. Het is daarom erg belangrijk om je ketel regelmatig te laten nakijken door een vakman om storingen én gevaarlijke situaties te voorkomen.

Een goed onderhouden cv-ketel is niet alleen veiliger, maar ook zuiniger met aardgas. Hoor je geborrel in de leidingen of radiatoren? Vaak betekent dat dat er luchtbellen in je cv-installatie zitten. De druk hoort tussen de 1.5 en 2.0 bar te zijn. Wanneer deze lager is, vul je het systeem bij. Daarna ontlucht je de radiatoren. Kijk nog eens naar de druk. Is deze door het ontluchten weer te laag geworden? Dan vul je het opnieuw bij.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra