Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra heeft een groen hart. Hij woont in een nul-op-de-meter woning en duurzaam leven is voor hem vanzelfsprekend. Ook in de tuin is hij altijd zo duurzaam mogelijk bezig. Lodewijk deelt graag met de lezers van Groener Wonen zijn tips voor een duurzame tuin.

Water is kostbaar

Als het kan, koppel regenpijpen af en vang het water op in je tuin. Zelf heb ik een wadi in de tuin waar het regenwater instroomt.

Mulchen

Laat afgevallen blad in de border liggen. Het onderdrukt onkruid en is goed voor de bodem. Bewerk de bodem ook zo min mogelijk. Zelf geef ik geen mest en ook bijna geen water. In hele droge perioden haal ik wat water uit de sloot.

Pas je aan

Ga geen mediterrane tuin aanleggen in de Flevopolder, maar pas je tuinbeplanting  aan, aan je bodemsoort. Dan heb je ook veel minder werk aan je tuin. Loop eens een rondje door je wijk en kijk eens in andere tuinen welke planten het goed doen.

Harde materialen

Gebruik zo min mogelijk grijs in de tuin. Dus zo min mogelijk harde materialen als bestrating en schuttingen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een schutting kost € 200 per strekkende meter, voor een ligusterhaag betaal je € 20.

Waterdoorlatende tegels

Er zijn nieuwe bestratingssoorten die waterdoorlatend zijn, dat kan handig zijn in een hele kleine tuin, maar je kunt ook je terras zo af laten lopen, dat het water in je border stroomt.

Takkenrillen

In een grotere tuin kun je takkenrillen aanleggen. Zet wat takken verticaal in de grond en hiertussen leg je snoeimateriaal uit je tuin. Nieuwe takken leg je er steeds bovenop en de onderste takken vergaan vanzelf. Deze takkenrillen zijn geweldige schuilplek voor de dieren in je tuin.

Compost

Leg een composthoop aan en recycle je keuken- en tuinafval.

Anderen lazen ook:  Stap voor stap duurzamer leven

 

Naast een duurzame tuin, heeft Lodewijk ook een duurzame woning. Bekijk de woning van Lodelijk Hoekstra.

Groener Wonen nieuwsbrief