Een zero waste lifestyle betekent letterlijk een leven zonder afval. Je koopt producten met zo min mogelijk afval (of in elk geval die het minst schadelijk zijn) en gebruikt spullen opnieuw in plaats van ze weg te gooien om uiteindelijk verbrand te worden. Deze manier van leven is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar beginnen met een zero waste leven, is natuurlijk een heel grote verandering. Hoe zet je een (toegankelijk) stapje in de goede richting?

Stel je zelf allereerst de vraag: ‘Wat wil ik écht bereiken?’ Wil je je ecologische voetstap verkleinen of zit het hem voor jou in zoveel mogelijk plastic vermijden? Iedereen heeft verschillende beweegredenen en als je weet wat die van jou is, zal het makkelijker worden keuzes te maken. Ga vervolgens na waar het grootste deel van jouw afval vandaan komt. Houd daarvoor bijvoorbeeld een afvaldagboekje bij waarin je een week bijhoudt wat jij weggooit. Zo zie je vanzelf waar je het best kunt beginnen met jouw stap naar een zero waste leven.

Zero waste leven - hergebruiken

Zero waste leven: Wat is wat?

Zoals je hierboven al las, houdt zero waste leven ook in dat je spullen hergebruikt. Er is een onderscheid te maken in de verschillende manieren waarop dat gaat en wat jou het best ligt:

  • Recyclen: Het bruikbare deel van het product wordt tot een nieuw product verwerkt en de rest wordt weggegooid.
  • Upcyclen: Het gehele product wordt gebruikt en verwerkt tot één of meerdere nieuwe producten van hogere kwaliteit dan het origineel.
  • Downcyclen: Het gehele product wordt gebruikt en verwerkt tot één of meerdere nieuwe producten van lagere kwaliteit dan het origineel.
  • Hergebruiken: Het opnieuw gebruiken van het originele product waarbij deze de originele functie behoudt.

Sustainable Swap Sunday

Ondertussen kun je je kastjes en laatjes eens opentrekken en nagaan welke van de producten die hierin staan, je kunt vervangen voor een duurzaam alternatief. Grote kans dat je door al die bomen het bos dan niet meer ziet. Daarom geven we op ons Instagramaccount @groenerwonen onder de hashtag #SustainableSwapSunday, voorbeelden van veranderingen die je snel kunt doorvoeren. Maar ook op veel andere sites en blogs kun je tips vinden. Hieronder een lijstje van 5 dingen die je sowieso kunt doen voor een zero waste leven!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Groener Wonen (@groenerwonen)

Tip 1: Repareer spullen

We leven nou eenmaal in een wegwerpmaatschappij en daarom kopen we vrij gemakkelijk een nieuw product als iets kapot is. Dat is echt niet nodig. Misschien ben je zelf wel handig of ken je iemand die dat is en is het makkelijker te repareren dan je dacht. Of bezoek een Repair Café bij jou in de buurt. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren.

Anderen lazen ook:  No waste groenten

Tip 2: Neem je eigen spullen mee

Nee, je hoeft niet overal aan te komen met je hele inboedel, maar je kunt wel zorgen dat je bijvoorbeeld altijd een trommeltje met iets lekkers bij je hebt, en een drinkfles, bestek en herbruikbare (boodschappen)tas meeneemt. Zo ben je altijd voorbereid, dat scheelt in geld en belasting van het klimaat.

Minder plastic gebruiken tips

Tip 3: Koop minder

Sta je weer met iets in je hand dat je eigenlijk niet echt nodig hebt? Meestal hoor je dan wel een stemmetje dat je eraan herinnert. Luister daarnaar. Een andere manier om iets te laten liggen, is door naar de winkel te gaan met alleen het contante bedrag voor de spullen die je echt nodig hebt.

Tip 4: DIY

Wist je dat je veel dagelijkse producten ook zelf kan maken? Het is een eenvoudige stap naar een zero waste leven. Velen denken dat zelf dingen maken rommelig is of tijdverspilling is, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Je kunt heel veel ‘even snel’ zelf maken, waardoor je uiteindelijk veel bespaart. Van deodorant of schoonmaakproduct tot verjaardagsvlaggetjes of een lamp; je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een blogpost of YouTube video over gemaakt. Bekijk voorbeeld deze video eens van de Blije Hippie:

https://youtu.be/mOm9VA3f2rI

Tip 5: Een tweede leven

Soms is iets nou eenmaal niet te repareren. Maar misschien kun je het wel een tweede leven geven? Dit doe je door je afval te scheiden waardoor het gerecycled kan worden, maar er zijn meer dingen die je kunt doen, zoals hergebruiken, upcyclen of downcyclen. In het kader hiernaast lees je wat deze dingen nou echt betekenen.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2021

Groener Wonen nieuwsbrief