Wat is er mis met schoonmaakmiddelen? In het kort? Heel. Erg. Veel. Schoonmaakmiddelen zijn wat duurzaamheid betreft verre van schoon. Wat er nou echt zo slecht aan is vind je hieronder.
De productie van schoonmaakmiddelen
Laten we beginnen bij het begin: de productie. Bij het maken van de meeste schoonmaakmiddelen wordt gebruik gemaakt van grondstoffen. De stof zelf is niet altijd slechter dan dierlijke of plantaardige vetten, maar gebruik van verschillende grondstoffen veroorzaakt ook verschillende soorten milieubelasting. Daarnaast kunnen de grondstoffen opraken, wat op den duur zorgt voor extra CO2. Bij plantaardige stoffen wordt de CO2 weer uit de lucht gehaald en vastgelegd door de planten zelf, wat zorgt voor een mooie vicieuze cirkel.
Het zou dus wat de productie betreft beter zijn om plantaardige oliën en vetten van gecertificeerde biologische teelt te gebruiken. Bijvoorbeeld zeep op basis van kokosolie, olijfolie of een ander soort plantaardig vet is iets om op te letten.
De verpakking
De verpakking van schoonmaakmiddelen worden meestal gemaakt van plastic. De plasticfles is hierbij het slechtst, daarbij wordt namelijk twee tot vier keer zoveel plastic gebruikt dan bij bijvoorbeeld een plastic vloeistofverpakking.
Er zijn inmiddels al best veel refill verpakkingen te verkrijgen (vaak van glas) voor je schoonmaakmiddel. Die schaf je eenmalig aan waarna je ze opnieuw kan vullen met een gedestilleerd schoonmaakmiddel in verpakkingen van karton of biologisch afbreekbaar plastic . Daar hoef je alleen water bij te doen en voilà!
De inhoud
Natuurlijk zijn echt niet alle schoonmaakmiddelen even chemisch, maar bij veel zal je achterop de verpakking stiekem erg veel schokkende ingrediënten vinden. Bijvoorbeeld benzeen, tolueen, formaldehyde, glycolen en terpenen dit zijn Vluchtige Organische stoffen. Je kent ze wel, van die sterk geurende schoonmaakmiddelen. Ze zitten bijvoorbeeld in vlek- glas- en ruitenreinigers en dragen mee aan smogvorming.
Een paar producten/ ingrediënten die je beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld:
- Propaan
- Isobutaan
- Distikstofoxide
- Chloor
- Luchtverfrisser (door VOS)
- Glasreinigers (door VOS)
- Spiritus (door VOS)
Glasreinigers en spiritus bevatten veel oplosmiddelen die bijdragen aan luchtvervuiling. Je hebt ze meestal niet nodig. Ramen en spiegels worden goed schoon met water en een beetje afwasmiddel. Ben je bang voor strepen? Zeem het glas na met water en azijn.
De tools
Ook iets om op te letten zijn de producten waarmee je schoonmaakt. De vervuilendste hiervan zijn sponsjes en wegwerpdoekjes. Afwassponsjes bijvoorbeeld zitten boordevol microplastics die rechtstreeks het water inkomen. Net als wegwerpdoekjes, die natuurlijk sowieso al veel afval veroorzaken.
Wat kan je dan juist wel kopen?
Gebruik in plaats van reguliere sponsjes, versies zonder microplastic zoals hiervan een luffa spons, een gevlochten tawishi of een schuurrondje. In plaats van wegwerpdoekjes kun je beter een variant zoals herbruikbare composteerbare schoonmaakdoekjes of bamboedoekjes gebruiken. Om je plastic afwasborstel te vervangen kun je bijvoorbeeld kijken naar een houten versie met haartjes van tampicovezel (plantaardige harde vezels) en een verwisselbare kop.
Sustainable Swap Sunday
Misschien heb je ze al eens langs zien komen op ons Instagram account. Met deze nieuwe wekelijkse reeks posts die we elke zondag plaatsen, gaan we voor jullie na hoe je je dagelijkse producten vervangt door een duurzamer alternatief! Hiermee proberen we jullie én onze levens langzaam maar zeker te verbeteren. Samen. Stap voor stap.
Dit bericht op Instagram bekijken