Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en voegt die warmte toe aan het water in je cv-ketel. Volledig elektrische warmtepompsystemen worden samen met een buffervat geïnstalleerd. Maar waarom is een buffervat bij een warmtepomp nodig? Dat leggen we je uit.
Wat doet een buffervat?
Een buffervat slaat het overschot aan warmte van je warmtepomp op om het vervolgens op een later moment weer te kunnen gebruiken. Zo kun je efficiënt gebruik maken van de geleverde warmte. Daarnaast zorgt een buffervat bij een warmtepomp voor een verlenging van de levensduur van het systeem. Het liefst draai je de warmtepomp zonder hem tussendoor te laten stoppen. Het steeds stoppen en opnieuw opstarten kost namelijk veel energie en belast de onderdelen van het systeem. Zonder buffervat zal je warmtepomp zichzelf steeds uitschakelen wanneer de gewenste binnentemperatuur is bereikt. Het geeft dan geen warm water meer af aan de cv-installatie. Wanneer de temperatuur daalt, zal je warmtepomp weer aan gaan. Doordat temperaturen in huis nogal kunnen schommelen, zal je warmtepomp zichzelf dus vaak aan en uitzetten. Dat kost energie en is niet goed voor de onderdelen van het systeem.
Buffervat bij een warmtepomp
Een buffervat bij een warmtepomp zorgt niet alleen voor een opslag van de warmte, maar zorgt er ook voor dat de warmtepomp minder reageert op temperatuurschommelingen. De warmtepomp kan blijven draaien en een voorraad warm water aanleggen in het buffervat. Op die manier kan het systeem efficiënt ingezet worden en gaat de warmtepomp langer mee.
Waar staat een buffervat?
In het algemeen geldt dat hoe groter het buffervat is, hoe meer warmte hij kan opslaan. Omdat er in veel huizen vaak geen ruimte is voor een buffervat met een groot volume, wordt er vaak gekozen om buffervaten buiten te plaatsen. Tijdens de installatie van je warmtepomp zal de installateur je hierin adviseren.
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.
leuk artikel, maar ik heb op zolder genoeg ruimte voor een boiler van 700 liter, buiten is echt geen optie hoe komen jullie erbij wat denk je in de winter wat de afkoeling betreft dient er dan ook anti vries in zo een installateur is voor mij malifide, en wat je zegt hoe groter te beter, dus van mij mag minmaal een 700 liter vat of meer op zolder, hoe zit dat nu met legionella bij zo een boiler? kan ik daar een 400 V verwarming element voor gebruiken?
Buffervat is voor de werking van de warmtepomp en wordt gebruikt voor de verwarming van het huis te stabiliseren (als je de radiatoren dicht draait, moet de warmte ergens naar toe kunnen). Een boiler is voor het verwarmen van het tapwater (douche etc.). Normaal zit in de warmtepompkast ook de boiler en staat naast de warmtepompkast het buffervat. De boiler voor tapwater moet minstens 60 graden zijn. De temperatuur voor de verwarming en in het buffervat kan lager zijn (bij vloerverwarming vaak 35 graden). Je ziet vaak dat een buffervat geplaatst wordt van minstens 200 liter. Een boiler kan kleiner zijn, omdat het water wordt gemengd met kouder drinkwater (mengkraan douche).