In Nederland worden meer dan 40 sjoemelstroom-producten verkocht. Op papier lijkt het alsof het gaat om groene stroom, maar het draagt niet bij aan de duurzame energieopwekking. Uit onderzoek van klimaatstichting HIER blijkt dat er dit jaar 103 producten in Nederland als groene stroom worden verkocht. Daarvan is twee derde echt groen, omdat deze stroom voor 100% in Nederland wordt opgewerkt. Een derde blijkt echter niet echt groen te zijn, omdat deze met certificaten uit het buitenland zijn ‘vergroend’. Hoe weet je nu of jouw groene stroom echt groen is? We leggen het je uit.

Wat is sjoemelstroom?

In 2012 introduceerde WISE (World Information Service on Energy) de term ‘sjoemelstroom’. In Nederland wordt veel groene stroom geleverd aan consumenten, terwijl er in verhouding te weinig duurzame elektriciteit wordt geproduceerd. Uit onderzoek van WISE bleek dat er gehandeld wordt in Garanties van Oorsprong, zogeheten GvO’s. Dit zijn certificaten die los van de fysieke elektriciteit kunnen worden ingekocht. Vaak zijn deze afkomstig uit Noorse waterkrachtcentrales. Het energienetwerk in Noorwegen is al groen, dus hebben Noorse leveranciers niets aan hun certificaten. Ze verkopen deze daarom voor een kleine prijs aan Nederlandse energieleveranciers. De groene stroom blijft echter gewoon in Noorwegen, maar de stroom uit jouw stopcontact wordt wel verkocht als ‘groene stroom’. Terwijl jij dan denkt een duurzame keuze te maken, krijg je in feite gewoon grijze stroom uit Nederlandse fossiele centrales.  Volgens de wet is dit dan op papier groene stroom, maar dat is het eigenlijk niet. Sjoemelstroom dus.

Sjoemelstroom vs echte groene stroom

Waarom kiezen voor groene stroom uit Nederland?

Zoals eerder gezegd, komt sjoemelstroom vaak uit landen als Noorwegen waar de GvO’s geen waarde hebben. Door sjoemelstroom te gebruiken, lever je dus geen enkele bijdrage aan het produceren van duurzame energie. Wanneer je kiest voor échte groene stroom uit Nederland, wordt je investering wel gebruikt voor duurzame energieproductie. Hoe meer groene energie er afgenomen wordt, hoe sneller de productie ervan zal stijgen. Om aan de stijgende vraag te voldoen, zal ook het aanbod groeien. Dat betekent dat er meer geïnvesteerd zal worden in het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens in Nederland.

Anderen lazen ook:  8 tips om gas te besparen

Gebruik ik sjoemelstroom?

Ben je benieuwd of jouw energieleverancier sjoemelstroom of écht groene stroom levert? Dat kun je controleren met de Groene stroom checker.

Voor het creëren van de Groene stroom checker maakt HIER gebruik van de stroometiketten die energieleveranciers ieder jaar verplicht in mei moeten publiceren. Die informatie vullen zij vervolgens aan met data over de herkomst van de stroomproducten die zij opvragen bij de leveranciers.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.