Verlichting zorgt voor sfeer, veiligheid en inbraakpreventie. Door verlichting te combineren met een rookmelder en noodverlichting kun je je huis nog veiliger maken. Daarom heeft Jack Pals, eigenaar van Pals B.V., een gecombineerd armatuur gecreëerd: de PulseLed.

Voor nieuwbouw geldt op dit moment dat er op elke verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil dat deze verplichting ook gaat gelden voor bestaande bouw. Met dit voorstel geeft de minister gehoor aan het advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en bouwende partijen. Om gebouweigenaren voldoende tijd te geven om deze maatregel in alle bestaande woningen te realiseren, zal de verplichting pas per 1 juli 2022 ingaan. Jack Pals vindt dit een hele goede ontwikkeling: “Veiligheid staat namelijk altijd voorop!”.

PulseLed: lichtbron, rookmelder en noodverlichting in één

Zo’n tien jaar geleden is Jack begonnen met het ontwerpen van zo’n gecombineerd armatuur. De reden daarvoor was vrij simpel, zo legt hij uit. “De laatste jaren heb je zoveel apparaten die je in huis kunt installeren; van rookmelders en lampen tot bewegingsmelders en schemerschakelaars. Ik dacht op een gegeven moment bij mezelf, dit moet ook te combineren zijn. Op dat moment ging er bij mij een figuurlijk lampje branden en zo is het idee voor de PulseLed ontstaan.”

De PulseLed met lichtbron, rookmelder en noodverlichting, is na jaren van ontwikkeling inmiddels in gebruik en de armatuur wordt veel geplaatst in zowel particuliere woningen als hotels. Er is een uitvoering voor binnen, maar ook voor buiten beschikbaar, waardoor je in en rondom heel het huis de veiligheid kunt verbeteren. “Breekt er bijvoorbeeld brand uit? Dan valt vrijwel altijd de stroom uit. Door de noodvoorziening die erin zit, heb je toch nog licht in de duisternis. Zeker in het geval van een calamiteit, heerst er paniek. Een lichtbron kan dan cruciaal zijn”, zegt Jack.

PulseLed Pals armatuur

Duurzaamheid

Niet alleen veiligheid staat bij hem op de agenda, ook duurzaamheid is belangrijk. “We moeten in deze tijd allemaal nadenken over ons energieverbruik. Maar, hoe vaak laten de kinderen of je partner het licht in huis wel niet onnodig aan staan? Hartstikke zonde en een welbekende frustratie binnen het huishouden. Daarom zit er een bewegingssensor op de PulseLed, waardoor hij vanzelf aan en uitspringt als er iemand langs loopt. Daarnaast zit er een schemerstand op die een stuk minder energie verbruikt dan een felle lamp. En natuurlijk maken we gebruik van ledverlichting. Door de toepassing van led, zakt het energieverbruik al met 80 procent.”

Anderen lazen ook:  Eigen duurzame groenten, zonder vuile handen

Jack heeft er expliciet voor gekozen om het armatuur zo dicht mogelijk bij huis te laten maken. Zijn bedrijf zit in Hooge Zwaluwe (Noord-Brabant) gevestigd. De fabricage wordt in Boxtel, vlak bij Tilburg, gedaan. Hierdoor blijft het transport enigszins beperkt.

Zelf samenstellen

Als we in de toekomst op elke verdieping een rookmelder hebben, is het wel zo handig wanneer deze melders met elkaar kunnen ‘communiceren’. “Daarom kun je de armaturen met rookmelder onderling koppelen met tot maximaal 12 rookmelders in de rest van je woning”, vertelt Jack. “Verder kun je het hele apparaat zelf samenstellen en het is in verschillende uitvoeringen en kleuren beschikbaar. Het ligt er maar net aan welke toepassingen je wilt hebben. Zo kun je kiezen voor een standaard PulseLed met een af- en aanwezigheidssensor, variabele tijdsinstelling voor overgang van af- en aanwezigheid, een noodverlichting, een koppelbare rookmelder, een tweetonige sirene van 100 decibel en een flitslicht.”

Ook het installeren is makkelijk (zelf) te doen. Er komen volgens Jack geen kabeltjes of ingewikkelde uitbreidingen en extra leidingwerk aan te pas. “Het is in elke woning toepasbaar en het voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit. Want nogmaals, een veilig huis, dat willen we toch allemaal?”

Wil je meer informatie over de PulseLed? Kijk dan op de website www.palsbv.nl.

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020 waarin je nog veel meer tips voor duurzame verlichting vindt. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.

Groener Wonen nieuwsbrief