Riet is een natuurlijk product en daardoor ook duurzaam. Bovendien drijft het vocht goed af, waardoor riet al een isolerende werking heeft. Toch kan het soms nodig zijn om de isolatie van je rieten dak onder de loep te nemen en te verbeteren. Wil je jouw rieten dak isoleren? Dan geven we je graag wat tips.

Een goede isolatie van je rieten dak geeft je meer comfort en helpt je energie te besparen. Het zal in de zomer koeler in huis aanvoelen en in de winter juist warmer. Het is van belang om je rieten dak op de juiste manier te (laten) isoleren. Je wilt immers niet dat er vocht gaat ophopen en je problemen met je dak gaat krijgen.

Waar moet je op letten bij isolatie van een rieten dak?

Het is belangrijk om te werken met een gesloten dakschroefconstructie. Dat wil zeggen dat het riet op een dichte ondergrond geschroefd is. Deze dakconstructie moet ook 100 procent luchtdicht zijn. Dat kan door bijvoorbeeld luchtdichte folie te gebruiken op de ondergrond. Wanneer de constructie te veel lucht doorlaat, zal dat de levensduur van het riet verminderen.

Het is daarnaast ook goed om te weten dat de isolatie onder een rieten dak aangebracht moet worden. Het riet moet namelijk ook van onderaf beschermd worden tegen vocht. Tijdens het koken en douchen komt er vocht in de lucht, die niet in het riet terecht mag komen.

Bestaand rieten dak isoleren

Een nieuw rieten dak kan gelijk tijdens de productie goed geïsoleerd worden. Een bestaand rieten dak isoleren is lastiger. Het is van meerdere factoren afhankelijk of je bestaande dak geïsoleerd kan worden. Zo speelt de dakconstructie bijvoorbeeld een rol in welke isolatiematerialen gebruikt kunnen worden.

Wanneer je een bestaand rieten dak wil isoleren, kun je het beste een professional inschakelen voor een adviesgesprek.

Anderen lazen ook:  Koudebrug, wat is dat?

Wie zijn huis met rieten dak nog duurzamer wil maken, kan overwegen om zonnepanelen te plaatsen.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.