Een ecologische woning in Lent gebouwd met stro uit Groningen, het kan! Kristian Maters, eigenaar van Prefab Strobouw, wil hiermee laten zien dat strobouw geschikt is voor strakke en moderne huizen. Bovendien zorgen de ecologische materialen voor een uitstekend wooncomfort.

De wens van Robbert-Jan en Carla Huijding, de bewoners van de woning in Lent (Nijmegen), was duidelijk: het huis moest worden gebouwd met biologische materialen. Prefab Strobouw heeft ze daarbij geholpen. De ecologische woning bestaat uit een houten constructie met strowanden. Alleen de fundering is van beton. De overige materialen, voornamelijk hout en stro, zijn allemaal biobased. De binnenkant is afgewerkt met reguliere gipsplaten en aan de buitenkant zit stucwerk en deels hout. De ecologische woning bestaat als het ware uit twee kubussen op elkaar. Het bovenste blok wordt gedragen door dikke houten balken. Onder het onderste blok zit nog een kelder.

Ecologische woning met een moderne uitstraling

Een belangrijke boodschap die Prefab Strobouw aan de hand van deze ecologische woning wil uitdragen, is dat strobouw modern kan zijn. “Het klinkt bij strobouw alsof je een huis krijgt dat met de hand is opgebouwd door gestapelde strobalen, maar je kunt er echt alles mee bouwen. Dat zie je ook bij deze ecologische woning in Lent. Het heeft echt een moderne uitstraling. En dat willen we ook graag laten zien, dat het niet ouderwets is”, vertelt Kristian Maters, eigenaar van Prefab Strobouw.

Vochtwerend en isolerend

Niet alleen het uiterlijk telt bij dit kenmerkende huis. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen is de ecologische woning, zonder toepassing van bouwfolie, ook nog eens vochtwerend. “Eén van de mooie dingen van deze ecologische woning is de dampopen gevel. Er komt vocht in huis door mensen, douchen en koken. De ophoping van vocht is bij veel moderne woningen een groot probleem. Bij dit huis is dat niet het geval”, legt Kristian uit. “De dampopen gevel kan vocht in de lucht opnemen en het langzaam naar buiten leiden. Hierdoor heb je een comfortabele én ecologische woning zonder dat het klammig is.”

Strobouw heeft volgens Kristian nog een ander bijkomend voordeel: “Een van de unieke dingen aan stro is, dat het isoleert en dat er gewicht in zit. In de winter blijft het dus goed warm. En een strobaal is in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol, zwaar.” Dit gewicht is nuttig omdat het in de zomerperiode weer voor koeling zorgt. “Je kunt het vergelijken met mediterrane woningen met hele dikke stenen. Die huizen blijven lang koel, door het zware materiaal. Hier geldt hetzelfde.”

Anderen lazen ook:  Zonwering en zonwerend glas

Strobouw in Nederland

Het stro van de ecologische woning in Lent komt uit Groningen, niet ver van de timmerfabriek van Prefab Strobouw vandaan. De transportkilometers worden daarmee laag gehouden. “In Nederland groeit heel veel graan, waarmee sto wordt geproduceerd. Je kunt er tienduizenden huizen per jaar mee bouwen. Daarnaast slaat stro CO2 op. Als bewoner heb je dus een voorsprong op je CO2-voetprint. Er zitten verder ook geen chemische stoffen in. Je hebt echt een mooi puur product”, vertelt Kristian.

Wanneer het stro bij Prefab Strobouw arriveert, wordt eerst het vochtgehalte gemeten. Als dit laag genoeg is, wordt het stro verwerkt en heel strak geperst. Dit moet op een droge plek gebeuren, anders kan er schimmel ontstaan. Dat laatste hoort Kristian vaak als vooroordeel over strobouw. “Bij biologische bouwmaterialen is het heel belangrijk dat het droog blijft. Stel dat je een tak buiten in de regen legt, dan is het met een jaar of anderhalf weggerot. Hetzelfde geldt voor een strobaal. De truc is dus om het droog te houden. Daarom doen we er in de timmerfabriek een plaat van houtvezel omheen, dat is biologisch afbreekbaar. Met deze plaat blijft het waterdicht, maar wel nog steeds dampopen. Je kunt het dus gewoon transporteren en ermee bouwen in het Nederlandse klimaat”, legt Kristian uit.

Ongedierte

Een ander veel gehoord vooroordeel over strobouw is ongedierte. Men is bang dat er muizen op afkomen, maar dat is volgens Kristian een misverstand. “Stro is geen eten. Hooi wel. In stro zit geen voedingswaarde, dus daar heeft een muis niets aan. Beesten zijn natuurlijk wel op zoek naar een warm plekje om te schuilen. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat muizen daarvoor vooral een plek zoeken waar ze makkelijk in kunnen komen, bijvoorbeeld in een ecologisch huis met isolatie van piepschuim of glaswol. Strobouw is heel hard geperst. Muizen moeten dus echt moeite doen om erin te komen. Als de muis kan kiezen tussen een holletje in glaswol of hard stro dan gaat het beestje voor glaswol. De muizen maken in onze strobouw sowieso geen kans vanwege de panelen die er omheen worden geplaatst.”

 

Foto: Robbert-Jan en Carla Huijding

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.