In de koude wintermaanden is het fijn als je huis lekker warm is. Zeker nu ons leven zich meer binnenshuis afspeelt. Met deze simpele tips kun je duurzaam én comfortabel wonen in de winter.

Houd de warmte binnenshuis

Een goed geïsoleerd huis is warmer en verspilt minder energie. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer de warmte binnenshuis blijft en dus hoe minder je hoeft te stoken. Vooral bij oude huizen die nog weinig isolatie hebben, kan het een investering zijn om je huis goed te laten isoleren. Maar er zijn ook een paar simpele maatregelen die je al meteen zelf kan uitvoeren. Dicht bijvoorbeeld alvast alle naden en kieren in huis en plaats waar nodig tochtstrips en een brievenbusborstel. Zo voorkom je dat er warmte verloren gaat.

verwarming warmtepomp

Radiatorfolie

Wanneer je denkt aan comfortabel wonen in de winter, denk je al snel aan een lekker warme temperatuur in huis. Een tip om snel energie te besparen bij het verwarmen van je huis is om radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen. Op die manier ontsnapt de warmte minder snel naar buiten via de muur. Zijn je buitenmuren al geïsoleerd? Dan voegt radiatorfolie weinig toe. Heb je nog geen isolatie? Dan kan je per vierkante meter radiatorfolie zo’n 10 m3 gas besparen oftewel ongeveer €7 per vierkante meter.

Test je cv-ketel

Veel huiseigenaren maken nog gebruik van een cv-ketel. Om te zorgen dat je cv-ketel goed blijft werken, is het verstandig om deze te testen voordat je de koude wintermaanden in gaat. Een slechtwerkende cv-ketel verbruikt namelijk niet alleen meer energie, maar is ook niet veilig. Je kan met drie stappen eenvoudig testen of je cv-ketel nog in orde is:

  1. Zet minimaal drie radiatoren in huis open, zodat er voldoende doorstroming is.
  2. Zet de thermostaat op 25 graden of in ieder geval een aantal graden hoger dan de binnentemperatuur op dat moment is.
  3. Laat de thermostaat minstens een half uur zo staan en kijk wat er gebeurt. Zijn de kamers waarin de radiator is opengedraaid goed warm? Dan kun je ervan uitgaan dat je cv-ketel in orde is.
Anderen lazen ook:  Tiny House in Kleinhuizen

Laat je cv-ketel regelmatig onderhouden door een vakman om ervoor te zorgen dat deze veilig blijft werken.

Warmtepomp in een jaren ’30 huis

Verwarmen op een lage temperatuur

Met een warmtepomp kun je duurzaam en comfortabel wonen in de winter. Je maakt dan geen gebruik van gas. Het vraagt wel een investering om je huis klaar te maken voor het installeren van zo’n warmtepomp. Je huis moet voldoende geïsoleerd zijn en je verwarming moet genoeg warmte kunnen afgeven. Vloer- of wandverwarming zijn ervoor gemaakt om op een lage temperatuur te verwarmen, maar ook je huidige radiatoren of convectoren kunnen geschikt zijn of geschikt worden gemaakt. Ben je benieuwd of jouw huis al klaar is om op lage temperaturen te verwarmen? Doe dan de 50 graden test van Milieu Centraal.

Ventilatie

Hoewel je bij duurzaam en comfortabel wonen in de winter misschien niet meteen denkt aan ventilatie, is het toch een belangrijk punt. Ook in de winter is het belangrijk om goed te ventileren. Als je dat niet doet, wordt het snel vochtig in huis en kan er schimmel ontstaan. Daarnaast is vochtige lucht moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Zorg dus voor een goede ventilatie en lucht regelmatig. Zet tijdens het luchten je verwarming wel een stukje lager, zodat je niet onnodig energie verspilt.

Comfortabel wonen in de winter

Doordat de zon minder vaak schijnt, is een goede verlichting in huis belangrijk. Wil je duurzaam en comfortabel wonen in de winter? Vervang dan je gloeilampen door ledlampen. Ledlampen verbruiken 85% minder energie dan gloeilampen. Daarnaast geven ledlampen ook mooi en sfeervol licht.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.