Een huis kopen en dan alleen de buitenmuren laten staan en de rest volledig strippen. Dat is wat Remco en Antje Adema deden. Ze kochten een huis in Joure en verbouwden deze grondig om zo een duurzame woning te creëren.

In januari 2019 kochten Remco en Antje de vrijstaande woning in het Friese Joure. Ze wonen er nu samen met Antje’s dochter Ilse (7) en hun half jaar oude baby Femke. Nu stap je er binnen in een strakke, moderne woonkeuken en loop je door een moderne, duurzame woning. Dat was niet het geval toen ze de woning kochten.  De woning was van een ouder echtpaar en was gedateerd en in een heel andere staat. Remco, eigenaar van installatiebedrijf RA techniek in Joure, heeft de woning onder handen genomen.

Binnenkijken duurzame woning in Joure

Veel veranderd

Als je het rijtje zo eens af gaat, is er ontzettend veel veranderd aan de woning. Dat klopt ook wel. “Alleen de buitenmuren zijn blijven staan, verder is alles aangepakt.” Remco somt op: vloeren er uit, muren geïsoleerd, vloer geïsoleerd, warmtepomp geplaatst, lagetemperatuur-vloerverwarming toegepast, CO2-gestuurde mechanische ventilatie geplaatst, HR++ glas geplaatst… Alles om het comfort in de duurzame woning te verhogen en de energielasten te verlagen.

Binnenkijken duurzame woning in Joure zonnepanelen

De juiste warmtebron voor je duurzame woning

We hebben afgesproken in de woning van Remco en Antje, samen met Hayco de Kroon, technisch adviseur bij Klimaatexpert.com. Hayco is bij de verduurzaming van de woning betrokken geweest voor het duurzaam voorzien in warm tapwater en verwarming. In de woning is, na research, gekozen voor een lucht-water warmtepomp met geïntegreerde boiler. Hayco legt uit dat een kuub gas ongeveer gelijk staat aan ongeveer 10 kWh aan energie. “Vaak is aan de hand van het jaarverbruik van gas en het aantal personen dat in huis woont (en doucht) een goede inschatting te maken van hoeveel energieverbruik er naar het verwarmen van het tapwater gaat. De juiste warmtepomp is dan te selecteren. In de situatie van de familie Adema was er voor deze woning geen gasverbruik bekend, omdat ze er nog niet woonden. Daarnaast zou dat bij een grote verbouwing als deze ook niet zo zinvol zijn. Na het grondig isoleren zou het warmteverlies van de woning toch aanzienlijk zijn gereduceerd. Er is dus een berekening gemaakt op basis van de nieuwe isolatiewaarden van de vloer, wanden en het dak.”

Binnenkijken duurzame woning in Joure warmtepomp

Voor deze duurzame woning werd de lucht/water warmtepomp als warmtebron gekozen. Daarnaast zijn zonnepanelen geplaatst om de energie voor de warmtepomp op te wekken. “Wanneer wij een advies geven voor de warmtepomp, adviseren wij daarbij ook hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om het gebruik van de warmtepomp te dekken. Het verwarmen van de woning en opwarmen van het tapwater is dan geheel CO2-neutraal.  Voor de overige energiebehoefte, zoals voor allerhande apparaten in huis, kunnen eventueel nog extra zonnepanelen geplaatst worden.” Volgens Hayco is het vooral heel belangrijk dat de juiste berekening wordt gemaakt, voordat de warmtepomp gekocht wordt. “Door de hele situatie goed door te berekenen en de juiste vragen te stellen, kom je erachter wat de juiste capaciteit is, maar ook welk type warmtepomp het best bij je past. Ook kun je dan de juiste grootte van de boiler selecteren, zodat de hele familie comfortabel en warm kan douchen.”

Anderen lazen ook:  Slim lampje aan het plafond

Binnenkijken duurzame woning in Joure keuken

Keuzes maken

Tijdens het proces hebben Remco en Antje veel keuzes moeten maken. “We hebben nog even gekeken naar triple glas, maar op een gegeven moment moet je je afvragen of die investering nog wel loont. We hebben zo veel aan de isolatie gedaan, dat de stap van HR ++ naar triple glas weinig meer toevoegde, terwijl de prijs een stuk hoger lag. Daarom hebben we ervoor gekozen om het niet te doen.” Doordat Remco installateur van beroep is, heeft hij veel zelf kunnen doen. “Dat heeft ons veel voordeel opgeleverd. Je wilt er niet aan denken wat het allemaal extra had gekost als je ook al die arbeidsuren had moeten betalen.”

Ook heeft het stel gebruik gemaakt van een aantal beschikbare subsidies. “We hebben subsidie gekregen op de warmtepomp en op de zonneboiler.” Dit is de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) die de overheid aanbiedt op warmtepompen en zonneboilers. Ook met de zonnepanelen is het stel erg blij. “Ondanks dat we hier nog niet zo lang wonen, kunnen we het verbruik wel een beetje inschatten. We verwachten zo’n  6000 kWh terug te leveren aan het net”, vertelt Remco. De grote verbouwing is pas net achter de rug, maar toch kijkt het stel stiekem ook vooruit. “We zouden de bijkeuken nog wel willen aanpakken, net als de tuin,” zegt Remco. “Als er één ding zeker is, dan is het in ieder geval dat dit een huis is voor de lange termijn, waar we nog heel lang van hopen te genieten.”

 

Foto’s: Henny van Belkom

Lees het complete verhaal over deze duurzame woning in Joure in Groener Wonen 01 2020.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook: