Een grotere woning voor pleegzorg, dat was het uitgangspunt van Coen en Sarah van Ettekoven bij het bouwen van een duurzaam huis waar zij samen met hun kinderen konden gaan wonen. Zij hebben verschillende oplossingen toegepast om milieuvriendelijker te wonen.

Duurzaam wonen is een proces

Aannemer Coen ontwierp het huis samen met zijn broer, die architect is en zich al specialiseerde in duurzaamheid. Dat het huis duurzaam moest zijn, was vanaf het begin een wens, maar de plannen werden al snel steeds uitgebreider, zo vertelt Coen. ”We zijn verder gegaan dan we van tevoren gedacht hadden. Als je een nieuw huis gaat bouwen, besef je dat je alles nog te kiezen hebt. Gaandeweg kwamen we dus veel mogelijkheden tegen.”

Investeren

Bij het maken van die keuzes stond één vraag centraal: haal ik er ook weer uit wat ik er in stop? ”Eerlijk is eerlijk, je doet het voor de wereld om je heen, maar het rekensommetje moet aan het einde ook kloppen. Die duurzame maatregelen moeten ook kosten besparen. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar anders is het niet te doen.”

Daarnaast willen Coen en Sarah met hun huis ook potentiële klanten voor het bedrijf inspireren en laten zien wat de mogelijkheden zijn. ”Het moeten dus ook oplossingen zijn die ik aan de man kan brengen en die betaalbaar zijn. Door ze in mijn eigen huis toe te passen, doen we praktijkervaring op.” Het toepassen van al die nieuwe duurzame oplossingen was soms een kwestie van trial and error. ”We zijn hier in februari 2018 pas echt gaan wonen, nu er in het huis geleefd wordt, zien we hoe bepaalde dingen echt werken.”

zonnepanelen en collectoren

Zonnepanelen en zonnecollectoren voor een boiler op het dak.

Bouwen van een duurzaam huis

Er zitten behalve kostenbesparing nog meer voordelen aan het zelf ontwerpen en bouwen van een duurzaam huis. ”Je hebt alle vrijheid, echt heerlijk is dat”, glimlacht Coen. De gevel, vloeren en zolder zijn allemaal gemaakt van duurzaam douglashout en geverfd met eveneens duurzame lijnzaadolieverf. In het plafond van de begane grond zijn ruim 300 zwaluwstaarten gefreesd, een knap staaltje vakmanschap.

Anderen lazen ook:  Bouwen aan een groene toekomst

Het huis is compleet naar wens, van de inrichting tot de indeling. ”We hebben een aantal handige gadgets, zoals bewegingssensoren voor het licht in de gangen en in iedere badkamer een luikje met daarachter een waskoker”, vertelt Sarah, die erg tevreden is met deze snufjes. ”De was komt beneden in de bijkeuken terecht. De bijkeuken dient als een warmtebuffer. Hier zit de achterdeur, waardoor je niet in één keer alle warmte uit de keuken wegtrekt. Ook zit er een kleine badkamer met een douche. Als Coen onder het zaagsel uit de werkplaats komt, of de kinderen vies uit het bos komen, kunnen ze zich daar wassen. Zo wordt de rest van het huis niet meteen vies is.” Dit zijn allemaal dingen die Coen en Sarah bij het ontwerpen bedachten en gemakkelijk konden toepassen. Een vrijheid die hoort bij het zelf ontwerpen en bouwen van een duurzaam huis.

In het eerste nummer van Groener Wonen is meer te lezen over het bouwen van een duurzaam huis.

Tekst: Janouk Vermaas
Fotografie: Henny van Belkom

 

Groener Wonen nieuwsbrief