Afval scheiden is niet ieders favoriete klusje. Het is makkelijker om alles even snel bij elkaar in de afvalbak te gooien. Toch is dat zonde, want veel afval kan hergebruikt worden. Leuker kunnen we afval scheiden niet maken, maar met onze tips maak je het wel een stuk makkelijker.

Het is van belang om afval goed te scheiden zodat het hergebruikt kan worden. Gooi je namelijk alles bij het restafval, dan wordt het verbrand. Materialen als glas, papier en plastic kunnen goed gerecycled worden en van groente-, fruit- en tuinafval wordt compost of biogas gemaakt. Gft-afval kun je ook prima zelf composteren en dan als bemesting voor je eigen tuin gebruiken.

Gooi je afval in de juiste bak

Ongeveer 5 procent van het gescheiden ingezamelde gft wordt afgekeurd, omdat het is vervuild met vooral papier, karton en plastic. Dit afval zal dan als nog verbrand worden. Let er dus goed op wat je waar weggooit. Etensresten, snoeiafval en fruitschillen mogen in de gft-bak. Kattenbakkorrels, lucifers en theezakjes horen daarentegen bij het restafval. Koffiedrab en losse thee mag je weer wel in de gft-bak gooien.

Vind je het lastig om dit allemaal te onthouden? Of twijfel je welk afval je waar kan weggooien? Kijk dan even op de Afvalscheidingswijzer. Extra tip: Download de app van de Afvalscheidingswijzer of sla de website op bij je favorieten. Zo kun je altijd even snel checken in welke bak je afval kan.

Afval scheiden helpt je besparen

In sommige gemeenten betaal je voor afval per kilo of per keer dat je iets weggooit. In andere gemeenten betaal je een vastgestelde bijdrage per maand of jaar. Plastic- en gft-afval wordt in veel gemeenten zonder extra kosten of tegen een lager tarief opgehaald. Informeer even bij jouw gemeente hoe het in jouw regio geregeld is.

Betaal je in jouw gemeente geen extra kosten of een lager tarief voor oud papier, plastic- en gft-afval? Maak er dan een uitdaging van om zo min mogelijk afval weg te gooien. Door je gft-afval, oud papier en plastic afval te scheiden van het restafval, is je afvalzak vanzelfsprekend minder vol. Zo bespaar je kosten én het is beter voor het milieu. Maak het jezelf makkelijker door een duo- of trio-afvalbak neer te zetten.

Anderen lazen ook:  Hoe groot is het plastic probleem eigenlijk?

Voorkom afval

Afval scheiden gaat makkelijker als je simpelweg minder afval hebt. Probeer daarom zoveel mogelijk je afval te verminderen. Ga duurzaam winkelen en let op wat je koopt. Koop bijvoorbeeld je groente en fruit zonder verpakking en neem je eigen boodschappentas mee. Gebruik navulverpakkingen in plaats van steeds losse flessen te kopen.

Probeer ook zoveel mogelijk wegwerpproducten te vermijden. Met een herbruikbare waterfles en broodtrommels bespaar je al een hoop afval. Wil je helemaal afvalvrij leven? Kijk dan naar zero waste producten. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingsvrije shampoo, zogeheten shampoo bars, of biologisch afbreekbare tandenborstels van bamboe.

Onze favoriete producten om afval te scheiden: