Uitzicht op imposante bergen, glooiende hellingen met een dik pak sneeuw en een stralend zonnetje: beter kan je wintersport niet meer worden. Of toch wel: wie bewuste keuzes maakt, houdt een nóg beter gevoel aan de vakantie over. En duurzame wintersport kan zeker. Denk aan het vervoer tot de accommodatie en de keuze voor je outfit en activiteiten.

Duurzame wintersport vakantie

Wil je een duurzame wintersport? Neem ten eerste de locatie waar je misschien al jaren gaat skiën kritisch onder de loep. Blijf je dichter bij huis, dan hoef je immers minder ver te rijden en wordt er minder CO2 uitgestoten. Duitsland en gebieden in Frankrijk kunnen een goed alternatief zijn voor de bekende skigebieden als het Oostenrijkse Tirol en Davos in Zwitserland. Kijk ook eens of het mogelijk is per trein te reizen. Door te treinen kun je zelf achterover leunen en bespaar je ook nog eens op specifieke winterse investeringen als sneeuwkettingen. Maar het belangrijkste is dat het beter is voor het milieu.

Duurzame wintersport begint bij je reis

Duurzame wintersport vakantie

Dichter bij huis blijven en treinen, daarmee maak je al bewuste keuzes voor een duurzame wintersport. Ook met de keus voor je accommodatie kun je een slag slaan op de duurzaamheidsladder. Het label ‘BioHotels’ bijvoorbeeld garandeert een ecologisch hoogwaardige vakantie. In de aangesloten hotels is niet alleen de keuken bio, maar zijn de gebouwen energie-efficiënt en wordt bijvoorbeeld ook op afvalbeheer gelet. Green travelling is voor steeds meer mensen een bewuste keuze, dus spelen aanbieders daar op in.

Verder spelen veel accommodaties ook in op duurzaamheid. Kies een accommodatie waarbij je een duurzame wintersport kan beleven. Echte energie- en watervreters zijn de sneeuwkanonnen om de pistes zo mooi te voorzien van een dikke laag nepsneeuw. Omdat deze nepsneeuw een hogere dichtheid heeft dan echte sneeuw, stroomt er bij het smelten ervan meer water naar het dal. Dat zorgt voor meer overlast en erosie. Kies daarom voor een plek waar het sneeuw-zekerder is. In skigebied Planneralm in Oostenrijk wordt bewust geen kunstsneeuw gebruikt om energie te besparen: hier sta je in de echte sneeuw.

Duurzame wintersport vakantie skilift op zonne-energie

In Zwitserland vind je in het Bundse Safiendal daarnaast de eerste skilift ter wereld die met zonne-energie wordt aangedreven. Ook diverse Franse wintersportgebieden zetten zich sterk in om een duurzame wintersportbeleving te creëren. In Les Gets bijvoorbeeld – in de buurt van Genève – rijden er gratis treintjes en bussen en verzamelen bewoners met toeristen een keer per jaar het zwerfvuil. In Alpe d’Huez rijden gratis elektrische pendelbussen voor toeristen en in Les Menuires zijn speciale natuurzones aangelegd waar je veilig op niet-geprepareerde pistes kunt skiën. Courchevel en Val Thorens hebben een primeur dankzij de eerste hybride sneeuwschuiver ter wereld. Deze PistenBully heeft een diesel-elektromotor die twintig procent minder brandstof verbruikt. Ook is er sprake van 99 procent minder uitstoot van fijnstofdeeltjes.

Anderen lazen ook:  Hoe duur(zaam) wordt de vis betaald?

Recycle outfit

Na de reis en accommodatie is je ski-outfit het volgende punt om over na te denken. Want geen fijne skivakantie zonder lekkere, warme kleren waar je optimaal in kunt bewegen. Wist je dat er merken zijn die inspelen op de ecotrend en skikleding maken die duurzaam is geproduceerd? Picture Organic Clothing bijvoorbeeld. Je jas bestaat dan uit gerecycled polyester van petflessen en een waterdichte eco-coating.

Ga langlaufen

Duurzame wintersport vakantie

Wil je de natuur op en rondom de pistes niet zwaar belasten, ga dan eens wat anders doen dan skiën of snowboarden. Een tocht te paard door een winterlandschap is ook heel betoverend. Ga langlaufen om de natuur om je heen goed te beleven en actief bezig te zijn. Of sluit je aan bij een begeleide wandeltocht en laat je door een gids meer vertellen over het gebied. Op plekken waar intensief wordt geskied neemt de erosie namelijk toe, met als gevolg dat modderstromen kunnen ontstaan die de natuur vernietigen. Uit onderzoek blijkt dat verschillende diersoorten zeldzamer worden rondom drukke skigebieden. En ook planten ondervinden schade van een plek waar continu wordt geskied, al blijkt wel dat de planten kunnen herstellen als de piste een aantal jaar niet meer wordt gebruikt. Er zijn door veel skigebieden zogenaamde ‘Wildschutz’-zones ingesteld, waar je als skiër en snowboarder niet mag komen, juist om de natuur te beschermen.

 

Tekst: Daphne Doemgens-Engelen

Lees nog meer tips voor een duurzame wintersport in Groener Wonen 03-2019.