Wil je een kijkje nemen bij een voedselbos of pluktuin bij jou in de buurt? Hieronder vind je mooie eetbare pareltjes en op de website van Stichting Voedselbosbouw vind je een kaart met alle voedselbossen in Nederland.

Voedselbos Vlaardingen

Aan de rand van de stad vind je een openbaar toegankelijk voedselbos. Het bos is in 2015 aangelegd en inmiddels uit gegroeid tot een mooie plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Op de vrijwilligersdagen kun je langskomen tussen 9.30 uur en 16.00 uur of je kunt je aanmelden voor een rondleiding.

Voedselbos Ketelbroek, Groesbeek

Vlak bij Nijmegen vind je Ketelbroek, het eerste voedselbos in ons land. De voormalige maisakker van 2,42 hectare bevat nu de grootste collectie eetbare bomen en struiken van Nederland. Ketelbroek is niet vrij toegankelijk, maar er worden regelmatig cursussen en rondleidingen gegeven door onder andere Wouter van Eck.

Voedselbos Haarzuilens, Utrecht

Naast de Haarrijnse plas, vlak bij Haarzuilens aan de westkant van Utrecht, ligt het voedselbos Haarzuilens van ruim 5 hectare. In dit gezonde ecosysteem dat aangelegd is in 2014 staan noten- en fruitbomen en kruidenplanten en er leven onder andere salamanders, libellen, broedvogels en ijsvogels.

Voedselbos De Overtuin Trompenburg, Rotterdam

Midden in de drukte van Rotterdam vind je een prachtige, botanische tuin: Trompenburg Tuinen & Arboretum. In deze groene oase vind je voedselbos De Overtuin, gelegen tussen bomen en struiken. Bezoekers kunnen genieten van het voedsel, de natuur en tuinkunst. Met panelen wordt in het bos uitleg gegeven over het ecologische systeem.

Zelfoogsttuin Haren

In de pluktuin in Haren, vlak bij Groningen, kun je tegen een vergoeding van mei tot en met december zelf je biologische groenten, kruiden en bloemen plukken. Je kunt ook eieren van de kippen rapen. Bij de ingang staan mesjes, zakjes en doosjes om de pluksessie zo makkelijk mogelijk te maken.

Pluktuin Groenhof, Terschelling

Op Terschelling kun je in de zomermaanden aardbeien, cassisbessen en courgettes plukken, maar je kunt ook een mooi veldboeket samenstellen in de bloemenweide. In het winkeltje kun je alles laten afwegen en genieten van heerlijke smoothies en kruidenthee uit de tuin.

Anderen lazen ook:  Btw zonnepanelen terugvragen: zo doe je dat!

 

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 02 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.