Wanneer je elektrisch gaat rijden, ontkom je niet aan het opladen. Dit kun je onderweg doen of bij een openbare laadpaal, maar het meest voordelig en het gemakkelijkst is een eigen laadpaal. Waar let je op bij de aanschaf hiervan?

Laden bij openbare punten of bij snellaadstations is veel minder voordelig dan wanneer je jouw auto aan een eigen laadpaal oplaadt. Daarnaast biedt een eigen laadpaal ook veel gemak. Je sluit de auto aan wanneer je thuis bent en hebt er verder geen omkijken naar. Een eigen laadpaal is helaas niet voor iedereen weggelegd. Wanneer jij geen eigen oprit of garage hebt, zul je waarschijnlijk een openbare laadpaal moeten aanvragen bij de gemeente. Deze wordt, met geluk, wel bij jouw huis in de buurt geplaatst. Je zult deze echter moeten delen met anderen en ook zul je hier tegen een hoger tarief laden.

Bekijk voor je overgaat tot aanschaf goed welke opties het beste bij jouw wensen passen en laat je hierin adviseren. Daarnaast bieden sommige autofabrikanten ook laadpalen aan in combinatie met de auto. Deze mogelijkheid is ook te overwegen wanneer je de auto nog aan gaat schaffen.

Verschillende modellen

Wanneer je op zoek gaat naar de mogelijkheden voor een eigen laadpaal, kom je er al snel achter dat er verschillende opties en modellen zijn. Zo zijn er boxen die je direct op de muur kunt monteren en boxen die op een paal gemonteerd worden. Vaak bieden fabrikanten beide mogelijkheden aan.

Let er vooral op dat je jouw auto wel op de box kunt aansluiten. Er zijn namelijk twee typen kabels. Type 1 voor Japanse en Amerikaanse voertuigen en type 2 voor Europese voertuigen. Dit gaat dan om het aansluitpunt op de auto zelf. Vaak zijn laadpalen in beide varianten te verkrijgen. Let dus goed op dat je de juiste koopt. In Europa hebben alle laadpalen een Type 2-aansluiting. Laadpalen die een vaste kabel hebben kunnen hiervan afwijken, controleer dan ook of de kabel van de laadpaal ook op de auto past.

Kies je een laadpaal met of zonder abonnement

Een belangrijke afweging die je kunt maken, is of je een laadpaal met of zonder abonnement wilt. Laadpalen fabrikant Webasto biedt beide varianten aan. Hans Marsman van Webasto legt uit waarom. ,,Toen de elektrische auto net populair werd, waren het voornamelijk zakelijke rijders die de auto leasen. Voor hen is het belangrijk dat de laadgegevens administratief worden verwerkt. Zo kan de geleverde elektriciteit automatisch worden gecompenseerd door de werkgever. Voor hen hebben we de Webasto Live. Een laadpaal met serviceabonnement, wat inzicht biedt in het laadproces. Daarnaast kun je met deze slimme laadpaal ook opladen op je eigen zonne-energie, tijdgestuurd laden en kunnen er updates worden uitgevoerd. Ook krijg je inzicht in de gegevens van verschillende gebruikers, wanneer bijvoorbeeld ook vrienden en familie de laadpaal gebruiken. Dit dankzij een gebruikers- en toegangsbeheersysteem.’’

Anderen lazen ook:  Milieuvriendelijk schoonmaken

,,Aan de andere kant zien we tegenwoordig steeds meer particuliere rijders. Voor hen is er eigenlijk één ding het meest belangrijk: veilig en snel kunnen laden. Ze zitten vaak al aan allerhande abonnementen vast. Denk bijvoorbeeld aan Spotify of Netflix, en zitten helemaal niet te wachten op een abonnement bij hun laadpaal waar je jaren aan vast zit. Voor hen is er de Webasto Pure Black Edition. Eveneens een compacte box, die doet wat hij moet doen: de auto snel en op een veilige manier laden. Hierbij betaal je eenmalig een aanschafprijs, waarna je niet aan abonnementskosten vastzit. Je hebt hier dan niet de automatische verwerking van laadtransacties. Wil je wel weten hoeveel elektriciteit aan de auto wordt geleverd, dan is de installatie van een aparte kWh-meter een prima oplossing.’’

Opladen met zelf opgewekte energie

Voor elektrische rijders die zonnepanelen hebben is er ook Zappi, een slimme laadpaal  die zoveel mogelijk eigen consumptie toepast om de auto op te laden, waarmee je dus nog groener rijdt. Zappi maakt het mogelijk om zelf te bepalen hoeveel gebruik je maakt van je eigen elektriciteitsproductie.

Marc Zeguers van Zappi Benelux legt uit hoe het werkt. ,,Met de Zappi lader kun je maximaal gebruikmaken van de eigen elektriciteitsproductie. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je volledig gebruik maken van de eigen productie in de ECO+ modus. Mocht de eigen productie even te laag zijn, bijvoorbeeld door wolken, dan wordt het laden gepauzeerd. In de slimme modus maakt de laadpaal zoveel mogelijk gebruik van de eigen energie, maar wanneer deze te laag is, wordt er bijgeladen vanuit het net. In de slimme modus laadt je nooit minder dan 1,4kW. Daarnaast kun je nog snelladen, zoals bij elke andere lader, op maximaal vermogen, maar tegelijk wordt er wel rekening gehouden met andere verbruikers zodat de belasting op de hoofdzekering niet wordt overschreven. Dan wordt er dus ook vanuit het net bijgeladen wanneer er te weinig eigen productie is. De maximale capaciteit is 22kW, dit is afhankelijk de auto en de aansluiting (16A of 32A of een waarde daartussen).’’ Zappi wint in Engeland al razendsnel terrein. Hier is geen sprake van een salderingsregeling en gaan mensen dus op zoek naar manieren om hun zonne-energie zoveel mogelijk te benutten.

Groener Wonen nieuwsbrief