Je overweegt misschien de aanschaf van een warmtepomp, maar weet er nog niet het fijne van. Tijdens het inwinnen van informatie kun je veel feiten én fabels tegenkomen over warmtepompen. Hoe zit dat bijvoorbeeld met isolatie? We behandelen een aantal veel voorkomende feiten en fabels over warmtepompen.

  1. Een warmtepomp zorgt voor geluidsoverlast

Niet per se waar. Oudere modellen kunnen aardig wat geluid produceren, maar dan gaat het vaak specifiek om de buitenunit. In de loop der jaren heeft zich dit echter snel en positief ontwikkeld. Vanaf 2021 zijn er bovendien strengere eisen gaan gelden voor het maximale geluid van warmtepompen. Hierdoor wordt de ontwikkeling van stillere warmtepompen bevorderd. Mocht er sprake zijn van geluidsoverlast, dan zijn er ook verschillende mogelijkheden om dit geluid te beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geluidswerende omkasting of trillingsdempers. Daarnaast maakt de warmtepomp meer geluid als hij hogere toeren draait. Overweeg bij de aanschaf van een warmtepomp om voor een iets hogere capaciteit te kiezen, dan draait de warmtepomp minder toeren en is er ook minder geluidsoverlast.

  1. Mijn huis moet goed geïsoleerd zijn voor een warmtepomp

Waar. In de eerste plaats is hier van belang voor welk type warmtepomp je kiest. Een volledig elektrische warmtepomp produceert lagere temperaturen. Voor deze warmtepompen is een goede isolatie (en vaak ook een combinatie met vloerverwarming en andere lagetemperatuurverwarming) een vereiste. Een hybridewarmtepomp produceert hogere temperaturen en stelt dan ook minder hoge eisen met betrekking tot isolatie. Mocht jouw woning om een bepaalde reden niet optimaal te isoleren zijn, dan is zo’n hybridewarmtepomp een uitkomst. Uiteraard haal je wel meer rendement uit je warmtepomp met een goede isolatie en is het altijd raadzaam te kijken wat jij kunt doen om je woning beter te isoleren.

  1. Een warmtepomp heeft geen CO2-uitstoot

Dit kun jij waarmaken! Een groot voordeel van de warmtepomp is een lagere CO2– uitstoot. Wanneer jouw elektrische warmtepomp op grijze stroom draait, is er voor jou nog een slag te slaan. Door te kiezen voor écht groene stroom, die in Nederland wordt opgewekt kun je ervoor zorgen dat jouw warmtepomp geen CO2 uitstoot. Een ideale combinatie is daarnaast die van een warmtepomp en eigen zonnepanelen. Voor zowel groene stroom als een warmtepomp en zonnepanelen kun je bijvoorbeeld bij de duurzame energieleverancier Greenchoice terecht.

Anderen lazen ook:  Energie besparen in vijf simpele stappen

warmtempomp en zonnepanelen

  1. Met een warmtepomp krijg je je huis niet warm

Niet waar! Ook met een warmtepomp kun je het comfortabel warm krijgen in huis. Het is wel heel belangrijk dat je huis optimaal is geïsoleerd en dat de capaciteit van je warmtepomp is afgestemd op jouw woning. Laat je hierbij goed adviseren door vakmensen.

  1. Met een warmtepomp verhoog je de waarde van je huis

Klopt! Door over te stappen op een warmtepomp verbeter je je energielabel, wat ervoor zorgt dat je huis meer waard wordt.

 

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.