Eerder vertelden we je al dat je met je gft-afval je eigen composthoop kan maken. Compost kan je prima gebruiken voor het verbeteren van je tuin. Kun je wel tips gebruiken voor een efficiëntere productie? We hebben 12 tips en weetjes over compost voor je op een rij gezet.

Wat mag er op je composthoop?

Afval dat op de composthoop mag zijn blad en grasmaaisel, plantenresten, potgrond, takjes en stukjes schors, rauwe groenten, onbespoten fruit (niet te veel ineens), eierschalen, koffiefilters, koffieprut en afbreekbare theezakjes.

Wat mag er niet op?

Wat er niet op mag zijn as van houtskool uit bijvoorbeeld je barbecue, aangetaste planten zoals kolen met knolvoet of besmet loof van tomaten. Bepaalde verse levensmiddelen zoals kaas, graten, vlees en botten trekken muizen en ratten aan, dus die gooi je er ook niet op. Ook brood en gekookte groenten en fruit horen er niet op.

Zwarte goud

Het zwarte goud van de tuinier, zo wordt compost ook wel genoemd. Een prima omschrijving, want compost is zeer waardevol voor de grond in je tuin. Maar dan moet het materiaal wel op de juiste manier worden gemengd. Dat betekent onder meer dat vers en nat materiaal zoals groenten, fruit en grasmaaisel telkens moet worden afgewisseld met droger (tuin)afval, zoals dunne, klein gemaakte takjes, stengels en afgevallen bladeren.

Compost heeft lucht nodig

Een goede composthoop heeft lucht nodig. Begin daarom in de onderste laag met dunne takjes en droog blad; die zorgen voor een goede beluchting. Daarna wordt droog en vochtig afval afwisselend in lagen aangebracht. Bedek de composthoop met een rieten mat of een laag grond of stro om uitdrogen te voorkomen. Bij langere droogte is het juist zaak om de composthoop even nat te spuiten.

Gebruik kippengaas tegen ongedierte

Een handige tip vóórdat je de composthoop aanlegt: ze trekken helaas woelmuizen aan. Breng daarom onder de composthoop kippengaas aan, dan heb je er geen last van.

Anderen lazen ook:  Gezellige ecotuin

Vergeet niet je composthoop ‘om te zetten’

Om de drie tot zes maanden moet je een composthoop ‘omzetten’; je brengt dan slecht verteerd materiaal uit de zijkant van de composthoop naar het midden van de hoop, zodat het door de warmte binnenin sneller verteert.

Compost in een kleine tuin

Als je een kleine tuin hebt en geen ruimte voor een composthoop, dan kun je ook een kant-en-klare compacte compostbak nemen, die in de handel verkrijgbaar is.

Schaduwrijke plek

Omdat een composthoop nooit helemaal mag uitdrogen, plaats je deze het best op een schaduwrijke plek uit de wind. Zorg dat er direct contact met de bodem mogelijk is, zodat de micro-organismen uit de aarde erbij kunnen. Want zij zijn het die het organische materiaal omzetten in humus en voedingsstoffen die planten nodig hebben. Staat de composthoop op bestrating of heb je een compostbak, breng dan onderin eerst een laagje aarde aan of voeg compostwormen aan de compost toe.

Breedte van je composthoop

De composthoop moet ongeveer 1,20 m hoog en tot 2 m breed zijn, zodat de verschillende afvalmaterialen, maar ook vocht, lucht en bacteriën goed hun werk kunnen doen.

Schimmels en bacteriën

In de eerste ontwikkelingsfase breken schimmels en bacteriën het materiaal af; het kan dan in de hoop wel 75 graden zijn. Na twee, drie weken begint de fase waarin de wormen de door schimmels afgebroken (planten)resten opnemen; dit duurt een paar maanden. Tijdens de laatste fase veranderen de micro-organismen de compost in humus.

Grasmaaisel

Breng grasmaaisel alleen in dunne laagjes aan, omdat de vochtige stukjes gras gemakkelijk aan elkaar vastplakken. In plaats van te composteren, beginnen ze dan te gisten.

Uitklapbare zijwand

Compostbakken met een uitklapbare zijwand zijn bijzonder praktisch. Je kunt de naar beneden gezakte compost dan gemakkelijk eruit halen.

Groener Wonen nieuwsbrief