Hoe vanzelfsprekend is het wel niet? Dat je de kraan openzet en het water eruit stroomt. Met elkaar verbruiken we nogal wat water op een dag. Om te drinken, maar ook om schoon te maken. Denk ook eens aan alle apparaten, zoals je wasmachine, vaatwasser en koffiezetapparaat. Het is goed om eens stil te staan bij het verbruik van water in huis en wat jij kunt doen om daar duurzamer mee om te gaan.

Water in huis hergebruiken

Wel 57% procent van het drinkwater dat we gebruiken gaat naar toepassingen als het toilet, de wasmachine of de tuin, vertelt Fred Prins van GEP. GEP specialiseert zich in klimaatadaptieve oplossingen voor het gebruik, bufferen, infiltreren en afvoeren van regenwater. “Deze dingen waar we drinkwater voor gebruiken, zouden ook prima kunnen werken met regenwater. Een gratis en, buiten de droge periodes om, volop beschikbare vorm van water.”

GEP biedt systemen aan die dit kunnen realiseren. “Ergens bij het huis, maar zelfs ook in het huis plaatsen we het reservoir voor het water. Dit is bij nieuwbouw doorgaans een tank, onder de grond in de tuin”, legt Prins uit. “Je kunt hier gewoon een terras of oprit bovenop aanleggen. Bij reeds bestaande woningen met minder buitenruimte kan ook gekozen worden voor een zak in de kruipruimte die het water opvangt.”

De regenpijp wordt afgekoppeld en verbonden aan het systeem, waardoor tijdens een regenbui het water opgevangen wordt en hergebruikt kan worden. Vanuit het systeem wordt met een aparte waterleiding water naar bijvoorbeeld het toilet, de wasmachine of de tuinkraan gevoerd. “Is de tank vol? Dan is het het mooiste als je het water laat infiltreren in de bodem van je tuin; daarmee is de cirkel rond. Voor wie dat niet kan, kan de tank op het riool aangesloten worden, waar het overtollige water dan in terechtkomt.” Wanneer tijdens droge periodes de tank leeg raakt, schakelen de machines weer over op de gewone waterleiding.

Water in huis regenpijp

Water filteren

Belangrijk in dit hele proces, zo legt Prins uit, is het filter. “Je kunt niet zomaar water in een put opvangen en door je machines spoelen. Je hebt te maken met blaadjes, maar ook andere vervuiling. Bij onze systemen gaat het water eerst door een filter. Het water dat vervolgens door je machine gaat, is ook vrij van kalk, wat direct een besparing oplevert op je wasmiddel. Je kunt dan wel de helft minder wasmiddel gebruiken. Ook verleng je de levensduur van je machines hiermee.”

Noodzaak

Volgens Fred Prins is het echt noodzaak om bewust met water in huis om te gaan. “Het gaat dan niet alleen om water in huis besparen, maar meer om de piek uit de neerslag te halen en het riool te ontlasten. Als je kijkt naar de verwachtingen voor de komende jaren, dan zouden we in 2050 tijdens een heftige bui weleens 150 mm te verstouwen kunnen krijgen. Het huidige rioolstelsel en de gemalen kunnen dat niet aan. En dan kun je veel geld pompen in dat stelsel, maar beter zou het zijn, als iedereen een stukje verantwoordelijkheid pakt. Als elke woning hier iets aan doet, kan dat echt een verschil maken.

Anderen lazen ook:  Plantaardig eten tips en voordelen

Water besparen onder de douche

Besparen op warm water

Milieu Centraal meldt dat bijna 20% van het gas (of elektriciteitsverbruik in het geval van een gasloze woning) op gaat aan het verwarmen van water voor de badkamer en de keuken. Met een paar simpele tips kun je water in huis besparen. Zo verlaag je de energierekening én belast je het milieu minder.

  • Vervang je reguliere kraan door een thermostaatkraan, hiermee bereik je sneller de gewenste temperatuur en voorkom je verspilling.
  • Installeer een waterbesparend mondstuk op je kranen.
  • Simpel, maar heel effectief: douche korter. Door zo’n 5 minuten korter te douchen, bespaar je op jaarbasis wel 15.000 liter warm water.
  • Isoleer het bad, zo voorkom je dat het snel afkoelt en hoef je niet opnieuw warm water toe te voegen.

Water in huis besparen

Mét water besparen

Naast direct op water besparen, kun je ook mét water in huis besparen. Door te kiezen voor een waterontharder kun je een besparing realiseren op bijvoorbeeld (af)wasmiddel en verleng je de levensduur van je apparaten. In Nederland is de waterhardheid gemiddeld zo’n 8 dH. Hoe hoger het dH-getal, hoe meer kalk het water bevat. Kalkrijk water zorgt voor meer onderhoud, want het laat kalk achter op bijvoorbeeld de tegels in de douche of je mooie glazen douchewand.

Kalkrijk water is ook minder goed voor je apparaten. Wanneer kalkrijk water door je wasmachine, espressomachine of vaatwasser stroomt, blijft er kalkafzetting achter. Met een waterontharder kun je kalk uit je water filteren. Sanne Meems van AquaCell legt uit wat een waterontharder doet. “De AquaCell waterontharder wordt geplaatst net na de watermeter, nog voor de leiding zich vertakt. Op die manier zorg je ervoor dat je overal in de woning zacht water hebt. In de kern van de ontharder zit een ionenwisselaar. Dit is een systeem van twee cilinders die gevuld zijn met kunsthars. Het proces, een wat technisch verhaal, werkt met positief en negatief geladen ionen. De kunsthars trekt de calcium- en magnesiumdeeltjes aan, waardoor deze uit het water gefilterd worden. Wanneer de harscel op een gegeven moment verzadigd is, wordt deze gespoeld met een zoutoplossing. Regeneratie heet dit proces. Omdat de AquaCell waterontharder beschikt over twee kernen die duplex parallel samenwerken, heb je altijd zacht water. Als de ene regenereert, werkt de ander door.” Sanne legt uit dat dit regenereren, afhankelijk van je waterverbruik,  gemiddeld eens in de drie dagen gebeurt. De waterontharder kost € 2349, inclusief installatie en 5 jaar all-in garantie. Een waterontharder gaat minimaal 15 jaar mee. “Wij zetten deze waterontharder al meer dan 15 jaar in de markt, er ze draaien allemaal nog”, sluit hij af.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 02 2021. In deze editie lees je nog meer tips over water in huis besparen.