Ben je van plan om in de nabije toekomst voor een elektrische auto te kiezen? Wil je je brandstofauto voorgoed inruilen voor een elektrisch exemplaar? Als je overweegt om een elektrische auto te kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste beslissing? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. 

Weet waar de laadpunten zijn bij jou in de buurt 

Nederland is koploper in Europa als het gaat om de infrastructuur voor elektrische auto’s. Kijk alleen maar naar de hoeveelheid laadpalen in ons land. Er is altijd een ev charger bij jou in de buurt. Toch kan dit best nog wel een zoektocht zijn. Zeker als je niet gewend bent om elektrisch te rijden. Voordat je een elektrische auto koopt, is het dan ook slim om alvast wat onderzoek hiernaar te doen. Hoeveel laadpunten zijn er bij jou in de buurt? Zitten er ook een paar in de buurt van je werk of andere plekken waar je regelmatig te vinden bent? Het helpt enorm om dit te weten. 

Wist je dat er ook handige apps zijn die je kunt downloaden? Via deze apps zie je eenvoudig welke laadpalen er beschikbaar zijn, wat het tarief is en hoe je deze kunt bereiken. Zo kom je nooit met een lege accu te staan. 

Het is in Nederland ook mogelijk om zelf een laadpunt te installeren bij jou thuis. Een privé laadpunt is enkel mogelijk wanneer je over een eigen oprit beschikt. Heb je hier geen beschikking over? Dan kun je ook een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente. Houd er wel rekening mee dat deze door iedereen gebruikt mag worden. Je bent hiermee dus niet automatisch verzekerd van een plekje bij jou in de straat. 

Anderen lazen ook:  Pak die zon!

Voor welk type auto kies je? 

Het aantal elektrische auto’s is de afgelopen jaren in een rap tempo toegenomen. Naar verwachting zal deze hoeveelheid alleen nog maar meer gaan toenemen. Dat kan ook niet anders. Fabrikanten willen steeds meer af van de traditionele brandstofauto. Zo zijn er al meerdere fabrikanten die hebben aangegeven deze niet meer te gaan produceren. Elektrisch lijkt de toekomst te zijn. 

Maar ook dan zijn er nog altijd veel verschillen. De twee populairste modellen zijn de volledig elektrische auto en de plug-in hybrid. 

De volledig elektrische auto rijdt – zoals de naam al doet vermoeden – volledig elektrisch. Het elektrische bereik van een volledig elektrische auto ligt veel hoger dan bij een plug-in hybrid. Een plug-in hybrid rijdt gedeeltelijk op elektriciteit. Deze beschikt echter naast een elektrische motor ook nog een brandstofmotor. Je kunt dus zowel op brandstof als elektriciteit rijden. Dit is een mooie tussenstap als je wilt ervaren hoe elektrisch rijden gaat, maar nog niet helemaal gedag durft te zeggen tegen een echte brandstofauto.