De zon als energiebron, het gebeurt steeds vaker. Eén op de vier huishoudens in Nederland wekt nu zelf zonne-energie op. Daarmee heeft ons land naar verhouding de meeste zonnepanelen van Europa. Toch zijn er genoeg mensen die hun vraagtekens hebben bij zonnestroom. Zijn deze vraagtekens bij zonnepanelen terecht of niet?
Waarom is zonne-energie goed voor het milieu? Wat heb je in de winter aan zonnepanelen? Is mijn dak er überhaupt geschikt voor en wat levert het mij nog op als de salderingsregeling komt te vervallen? Dit soort vragen komen bij veel mensen op. Feenstra wil zo veel mogelijk duidelijkheid scheppen als het gaat om zonne-energie. Deze duurzame manier van stroom opwekken is namelijk goed voor de energierekening én voor de planeet. Feenstra geeft antwoord op veelgestelde vragen over zonne-energie.
Waarom zijn zonnepanelen goed voor de aarde?
We kunnen niet meer om de klimaatverandering heen. Dagelijks stoten we nog veel te veel CO2 uit en daardoor warmt de aarde op. Het is daarom van belang om van fossiele brandstoffen over te gaan op duurzame energie. Zonnestroom is daar een goed voorbeeld van. Door zonnepanelen op het dak van je woning te plaatsen, help je mee aan de energietransitie.
Wat leveren zonnepanelen mij op?
Zonne-energie die jezelf produceert en gebruikt, hoef je niet meer af te nemen bij een energieleverancier. Je hebt dus een lagere energierekening en dat is extra fijn nu de prijzen gestegen zijn. Zonnepanelen zorgen er daarnaast ook voor dat jouw Energielabel beter is. Mocht je je woning ooit willen verkopen, dan zal deze meer opleveren. Uit onderzoek blijkt dat de verkoopprijs van een woning met zonnepanelen gemiddeld € 5.000 hoger ligt dan van een woning zonder zonnepanelen.
Hoe zit het met de salderingsregeling?
De energie die je zelf produceert, maar niet verbruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Door de salderingsregeling krijg je voor die stroom hetzelfde bedrag als de prijs die je aan je energieleverancier betaalt voor de stroom die je afneemt. De regering wil dit echter gaan afbouwen en de salderingsregeling zal vrijwel zeker verdwijnen. Het wordt dus belangrijk om je eigen opgewekte stroom ook daadwerkelijk te gebruiken. Momenteel zijn er beperkte mogelijkheden om thuis stroom op te slaan, maar dit zal in de toekomst steeds toegankelijker worden.
Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?
De meeste daken zijn geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Een schuin dak op het zuiden is ideaal voor het opwekken van stroom, omdat de panelen dan de meeste zonuren ontvangen. Een dak op het oosten of westen is ook geschikt voor zonnepanelen. Het rendement is hooguit 20 procent lager dan bij zonnepanelen die op het zuiden liggen. De richting is belangrijk voor je zonnepanelen, maar ook de helling van het dak. Een hoek van 20 tot 50 graden is over het algemeen het meest gunstig. Heb je een plat dak? Dan kun je zelf kiezen hoe je de zonnepanelen plaatst, zolang er maar genoeg zon op schijnt. Een beetje schaduw door een boom of gebouw is niet erg, maar veel schaduw is natuurlijk niet gunstig voor het opwekken van zonne-energie. Schakel een deskundige installateur in om je te voorzien van advies, maar ook om te checken of het dak en de dakbedekking in goede staat verkeren.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Logischerwijs passen er op een groot dak meer zonnepanelen dan op een klein dak. Een zonnepaneel is gemiddeld 172 bij 113 centimeter groot. De panelen moeten ongeveer 20 centimeter van de nok en dakrand af liggen. Leg niet heel je dak vol ‘omdat het past’, maar kijk ook naar je eigen elektriciteitsverbruik. Verwacht je de komende jaren meer energie te gaan verbruiken? Dan is het verstandig om een hogere productiecapaciteit te laten installeren dan je huidige stroomverbruik. Over het algemeen kun je beter meer zonnepanelen installeren dan later opschalen. Later uitbreiden is duurder en het is niet altijd eenvoudig om later hetzelfde type en dezelfde kleur panelen te vinden.
Wanneer moet ik mijn zonnepanelen vervangen?
Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar het levert ook veel op. Als je op dit moment een zonnestroominstallatie aanschaft, mag je ervan uitgaan dat de panelen na 25 jaar nog minstens 80 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid stroom produceren. De komende jaren hoef je dus niet aan vervanging te denken. Heb je al wat oudere panelen op het dak liggen en heb je inmiddels een warmtepomp en een laadpunt voor de elektrische auto? Dan kan het interessant zijn om het nieuwste type zonnepanelen te laten installeren, omdat deze meer elektriciteit kunnen produceren.
Wat heb ik in de winter aan zonnepanelen?
In de lente en de zomer wek je natuurlijk het meeste energie op met zonnepanelen. Dat betekent niet dat je in de herfst en de winter geen stroom opwekt, want ook dan zijn er genoeg zonnige dagen. Bovendien worden de zonnepanelen in de zomer soms te warm, waardoor ze niet meer hun volledige capaciteit kunnen benutten. Dat zal op een winterse dag met zon niet gebeuren.
Wil je meer weten over hoe Feenstra met de energietransitie omgaat?
Kijk op zorgeloos.nu