Energie besparen met geautomatiseerde processen
Gezien de stijgende energieprijzen, besparingsdoelstellingen van de overheid en de huidige politieke situatie in Europa speelt het thema energie-efficiëntie een rol bij het nemen van veel beslissingen in de bouwsector. Veel consumenten zijn daarom op zoek naar manieren om de energie-efficiëntie van de apparaten die zij gebruiken te verhogen en zo geld te besparen. Een effectieve optie is om de woning ‘slim’ te maken. Want het gebruik van ‘groene technologieën’ en de waarde van hulpbronbesparende oplossingen wordt steeds belangrijker.
Energie-geoptimaliseerde scenario’s
De Smart Home maakt gebruik van energie-geoptimaliseerde scenario’s om ervoor te zorgen dat de interactie tussen alle energieverbruikers in het huis en de flat nog duurzamer wordt. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door bewegings- en aanwezigheidsmelders of door de verlichting automatisch te dimmen bij een toename van het binnenvallende zonlicht. Interessante producten om de energie-efficiëntie te verhogen zijn ook intelligente kamerthermostaten. Ze kunnen de temperatuur in de flat of zelfs in afzonderlijke kamers optimaal regelen – bijvoorbeeld afhankelijk van het feit of het raam op dat moment openstaat voor ventilatie of dat de kamer alleen op bepaalde tijden wordt gebruikt.
“Met intelligent gekoppelde toepassingen kunnen bewoners energie besparen zonder aan comfort in te boeten,” stelt Benjamin Hitpass, produktmanager bij Rademacher GeräteElektronik GmbH. “Dan wordt bijvoorbeeld de verwarming automatisch lager gezet zodra er een raam geopend wordt of alle lampen en elektrische apparaten worden uitgeschakeld wanneer u het huis uitgaat. Dit is ecologisch efficiënt en ook te merken in de portemonnee.”
De zomerhitte buiten houden
De huisautomatisering heeft niet alleen zijn voordelen in het stookseizoen in de winter, maar ook in de zomer, wanneer intelligente technologie zorgt voor op een aangename temperatuur gehouden kamers waardoor het gebruik van energieverslindende ventilatoren en airconditioning vrijwel niet nodig is. De onweersensor meet namelijk niet alleen de temperatuur, maar ook de regen, windsterkte, zonnepositie, zonnehoogte en lichtintensiteit. Als de zon bijvoorbeeld naar het zuiden beweegt, worden de rolluiken van de ramen op het zuiden automatisch neergelaten. De woonkamers liggen dan aangenaam in de schaduw en koeling van de kamers met de airconditioner is niet of slechts beperkt nodig.
Maar zelfs een zonnesensor zorgt al voor een hulpbronbesparende automatisering. Als de sensor bijvoorbeeld sterk zonlicht meet, kan deze gemeten waarde worden gebruikt als activeringsgrens om de rolluiken automatisch te sluiten en de kamers koel te houden.
Geautomatiseerde verlichting en centrale besturing besparen energie
Ook op het gebied van verlichting kunnen besparingsmogelijkheden worden benut. Het is zinvol om armaturen te combineren met bewegingsmelders, vooral in gangen, entreezones, trappenhuizen of in de kelder. Dan gaat het licht alleen aan als het nodig is. Toepassingsscenario’s ondersteunen het besparingseffect: Voor bijvoorbeeld een avondje tv kunnen de lampen in de woonkamer met één klik worden gedimd en tegelijkertijd de overige lichtbronnen in huis volledig worden uitgeschakeld. Het is ook mogelijk tijden in te stellen waarop de verlichting in de tuin automatisch wordt uitgeschakeld wanneer u naar bed gaat.
Een centrale wandschakelaar is handig om energie te besparen en alle lichten in huis met slechts één handeling uit te kunnen schakelen wanneer de bewoners het huis verlaten. Dit wordt nog praktischer met de HomePilot-app. Met behulp van deze app kunt u snel controleren of er ergens in huis nog licht brandt of dat u vergeten bent de rolluiken neer te laten. Als dat het geval is, dan kan de vergissing snel met één klik worden rechtgezet. De Smart Home gebruiker kan bijvoorbeeld de rolluiken aansturen zodat het aangenaam koel is in de woonkamer wanneer u thuis komt.
Uitgebreide informatie over het HomePilot Smart Home-systeem en de toepassingsmogelijkheden ervan is te vinden op www.homepilot.de
Over RADEMACHER Geräte-Elektronik GmbH
Al meer dan 50 jaar staat RADEMACHER voor individueel comfort, veiligheid en energieefficiëntie op het gebied van geautomatiseerde zicht- en zonwering en slim wonen. Onder de paraplu van het merk HomePilot biedt het bedrijf eigenaars, opdrachtgevers en moderniseringsbedrijven niet alleen zijn gelijknamige uitgebreide Smart Home-systeem aan, maar ook slimme standalone-oplossingen en andere producten voor de automatisering van diverse toepassingen in woning en flat. Rademacher Geräte-Elektronik maakt sinds medio 2021 deel uit van de Franse groep Delta Dore. Met gebundelde krachten bieden de twee experts op het gebied van huisautomatisering speciaalzaken, vakmensen en eindklanten in heel Europa, integreerbare Smart Home-toepassingen voor rolluiken en zonwering, verlichting, verwarming, beveiliging en garages.
Rademacher Geräte-Elektronik GmbH
Peggy Losen
Buschkamp 7
46414 Rhede / Westfalen
Tel.: 02872 933-137
E-mail: peggy.losen@rademacher.de