Eind 2021 kwam het meermaals in het nieuws. Energiebedrijven die omvielen door de enorme stijging van energieprijzen. Mogelijk was je zelf klant bij een van deze bedrijven en ben je nu de pineut doordat je gasrekening door het plafond schiet. Wat kun jij dit jaar doen om je gasverbruik omlaag te krijgen?

  1. Investeer in warme kleding

Een concrete actie om te besparen op je energieverbruik is jezelf warmer kleden. Ook nog eens leuk, want nu heb je een goede reden om die leuke sweater aan te schaffen.

  1. Stel de thermostaat slim in

Niet op elk moment van de dag hebben de vertrekken in je woning evenveel warmte nodig. Overdag bijvoorbeeld, wanneer je niet thuis werkt, kan de temperatuur gerust een aantal graden lager staan. Stel daarom tijdens jouw werkuren elders de thermostaat op een andere temperatuur in dan tijdens de uren die je thuis bent. Werk je wel thuis, dan kun je de temperatuur het best per kamer inregelen.

  1. Vervang de oude gashaard

Niets is fijner dan een gezellig haardvuur in je woning. Vuur schept verbinding en creëert een warm en gezellig gevoel. Als je een gashaard in huis hebt dan kun je twee dingen doen om op het gasverbruik te besparen. De haard minder uren laten branden of overstappen op een Altech Vision houtkachel of elektrisch vuur. Kies je voor een elektrische haard, overweeg dan de aankoop van een cinewall met haard.

  1. Verbeter de isolatie van je huis

Om warmteverlies in je huis te voorkomen is het heel belangrijk om je huis goed te isoleren. Denk hierbij aan: muurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en dubbel glas Om te weten waar je nog in kunt investeren, is het handig om het huidige energielabel van je woning te checken.

  1. Douche korter

Hoe lang sta jij eigenlijk onder de douche? 5, 10, 20 minuten of maar liefst een halfuur?  Wist je dat je per minuut 6 liter water door het putje laat spoelen? En als je een regendouche hebt meer dan het dubbele: 15 liter water. Zeker, een lekkere warme douche is heerlijk, maar (te) lang onder de sproeier zorgt onderaan de streep voor een hogere energierekening.

 

Door deze 5 tips uit te proberen, ga jij gegarandeerd je gas- of elektriciteitsverbruik verminderen en daarmee je energierekening verlagen. Met welke tip ga jij vandaag aan de slag?