Velen zijn de laatste tijd aan het hoesten en proesten. Heb jij ook een verkoudheidsvirus te pakken? We geven je graag tips hoe jij snel van je verkoudheid af kan komen met natuurlijke middelen.

Natuurlijk zijn we het liefst snel van onze verkoudheid af. Het is immers geen pretje om snotterend en proestend rond te lopen met spierpijn en een zere keel. Het is daarom ook verleidelijk om snel even naar de winkel te gaan om wat neusspray, hoestsiroop en extra vitaminedrankjes te halen. Maar wist je dat er ook genoeg natuurlijke middelen zijn die verkoudheid bestrijden? Dat scheelt je een hoop afval van flesjes neusspray en siroop.

Tip 1: Leg een ui naast je bed

Veel drinken, goed slapen en vooral rust houden zijn belangrijk bij het bestrijden van een verkoudheid. Soms is het echter lastig om met een verstopte neus en droge keel in slaap te komen. Wat kan helpen is om een gesneden ui in de buurt van je bed te plaatsen. Voor je partner naast je in bed misschien niet zo fijn door de stank, maar het verlicht wel het ademen ’s nachts. De uiendampen verminderen de zwelling in de neusholte en maken je neus vrij.

Tip 2: Hoofd omhoog tijdens het slapen

Nog een tip voor tijdens het slapen: Leg een extra kussen onder je hoofd. Doordat je met je hoofd wat hoger ligt, kun je beter ademhalen.

 

Thee tegen verkoudheid

Tip 3: Water, water en nog eens water

Veel water drinken helpt je om snel van je verkoudheid af te komen. Water helpt de afvalstoffen uit je lichaam te verdrijven. Vul je herbruikbare fles met water en neem deze overal mee naar toe. Vergeet niet om je waterfles regelmatig af te wassen om je ziektekiemen te verwijderen. Naast water kun je ook thee drinken. Geen zin om naar de winkel te gaan voor thee? Bestel eenvoudig duurzame Nederlandse thee bij ptthee. De theepakketten van ptthee passen door de brievenbus, dus je hoeft ook niet uit bed om de deur open te doen. Het enige wat je nog hoeft te doen is water koken, of iemand lief aankijken om dat even voor je te doen.

Als je verkouden bent, kun je koffie en alcohol beter even laten staan; die onttrekken juist vocht aan je lichaam. Ook melk kun je beter even niet drinken. Melk stimuleert namelijk de slijmvorming.

Tip 4: Maak een stoombadje

Als je dan toch water aan het koken bent voor je thee, voeg dan wat extra water toe voor een stoombadje.  Een stoombad bestrijdt je verkoudheid niet, maar het helpt wel tegen het slijm. Vul een kom met heet water, ga er met je hoofd boven hangen, leg een handdoek over je hoofd en inhaleer de weldadige dampen. Blijf je gezicht wel boven het water houden om te voorkomen dat je jezelf verbrandt.

Anderen lazen ook:  Melk: wit of groen, wat ga je doen?

Eventueel kun je nog kamille of lavendel toevoegen aan het stoombadje. Het helpt niet extra verzachtend, maar zorgt wel voor een fijne geur. 

Sinaasappelsap

Tip 5: Vitamines om snel van je verkoudheid af te komen

Om snel van je verkoudheid af te komen is het fijn om een extra vitamineboost te krijgen. Natuurlijk kun je veel kant-en-klare producten hiervoor kopen in de supermarkt, zoals een fles sinaasappelsap en een bakje fruit. Om extra afval te voorkomen kun je het beste losse sinaasappelen halen en deze zelf persen. Ook fruit kun je los kopen en zelf snijden. Als je je niet lekker voelt, kies je misschien toch liever voor de kant- en klare producten. Probeer in dat geval te kiezen voor één grote fles sinaasappelsap of bak fruit in plaats van meerdere kleinere verpakkingen. Zo bespaar je verpakkingsmateriaal. Gooi de plastic fles of bakjes na gebruik weg in de plastic afvalbak.

Tip 6: Neusspray met zout

Een dure neusspray halen in een klein plastic flesje is vaak niet nodig. Als je een normale verkoudheid te pakken hebt, kun je prima zelf een neusspray maken met zout. Breng 500 ml water met 1 tl kamillethee en 1 tl zout aan de kook. Laat het afkoelen en doe de oplossing in een leeg, uitgekookt flesje met verstuiver. Spuit het, wanneer nodig, in het neusgat.

Heb je het flesje niet meer nodig? Kook deze dan goed uit en laat het drogen. Bewaar het flesje bij je verzorgingsspullen. Dan kun je het bij je volgende verkoudheid weer gebruiken.

Snel van je verkoudheid af met natuurlijke middelen

Tip 7: Eigengemaakte hoestsiroop

Met tijm, gedroogde vlierbessen, suiker of honing en water kun je eenvoudig je eigen hoestsiroop maken. Op de website van Zootje geregeld lees je hoe je zelf een hoestdrankje maakt. Deze hoestsiroop kun je gebruiken bij keelpijn of een kriebelhoest.

Tip 8: Rode neuzenzalf

Door het veelvuldige snuiten wordt de huid rondom je neus vaak rood en raakt het geïrriteerd. Wat dan goed helpt, is een zalf van marjolein en boter. Smelt de boter au bain-marie. Snijd 3 el verse marjolein fijn en roer deze door de boter. Laat het geheel 15 minuten staan en roer er goed doorheen. Het mengsel kun je vervolgens zeven in een fijne zeef en in een schone pot gieten. Zo heb je je eigen rode neuzenzalf met natuurlijke ingrediënten.

Groener Wonen nieuwsbrief