Goed slapen tijdens warme nachten kan een uitdaging zijn. Dat is vervelend, want een goede nachtrust is essentieel voor een goede start van je dag. Maar hoe houd je ’s nachts je huis en hoofd koel tijdens warm zomerweer? We delen graag wat tips!

Optimale temperatuur

Wist je dat je lichaamstemperatuur ’s nachts een graad lager is dan overdag? Hierdoor kun je ’s nachts beter in slaap vallen. De meest ideale temperatuur in je slaapkamer is tussen de 16 en 19 graden. Dan heeft je lichaam er geen enkele moeite mee om je temperatuur op peil te houden.

Slapen tijdens warme nachten is daardoor niet gemakkelijk. Vaak hebben we het al warmer in de zomer doordat we veel buiten zijn. Als het dan ook nog eens warm is in je slaapkamer, is het al helemaal lastig om af te koelen.

Tips voor slapen tijdens warme nachten

  • Zet ’s ochtends je ramen open om te ventileren. In de ochtend is het vaak wat koeler en kun je mooi wat frisse lucht naar binnenhalen.
  • Met zonwering of rolluiken kun je het zonlicht buiten houden.
  • Houd een handdoek onder koud water en wring het uit. Hang deze handdoek vervolgens op in je slaapkamer en plaats een ventilator erachter. 

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid ligt iets boven de 40 procent. Is de luchtvochtigheid in je slaapkamer meer dan 60 procent? Dan slaap je waarschijnlijk niet goed goed.

’s Nachts wanneer je gaat slapen tijdens warme nachten kan de luchtvochtigheid stijgen doordat zweten en ademen. Om het overtollige vocht af te voeren kun je daarom een airconditioner gebruiken.

 

Bron: Vaillant