“Koken hoeft niet zo energieverspillend te zijn. Een airfryer is duurzamer dan een oven”, aldus energiecoach Rien Naalden. Veel gerechten die met hete lucht gebakken worden, hoeven niet per se in de oven. Dus hierbij een oproep aan alle duurzaamheidsfanaten: haal het volledige potentieel uit je airfryer!
Om je te helpen hebben wij een airfryer-geschikt lasagnerecept voor je samengesteld. Voor dit recept heb je een bakvorm nodig die in het toestel past. Het is belangrijk dat er wat ruimte rondom de bakvorm vrij blijft zodat de lucht kan circuleren. Wat je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je airfryer. Voor dit recept gaan we uit van een model van 30x30x40 (LxBxH). Let er ook op dat het voorverwarmen en het bakken langer of korter kan duren afhankelijk van het toestel dat je gebruikt.
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 200 g spinazie
- 250 g tomatenblokjes
- 250 g passata
- 50 g boter
- 1 gele ui
- 1 aubergine
- 2 teentjes knoflook
- 10 g peterselie
- 10 verse lasagnevellen
- 400 ml (plantaardige) volle melk
- 40 g bloem
- peper en zout
Bereiding airfryer-lasagne
Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Intussen heb je tijd om met de groente aan de slag te gaan. Snipper de ui en hak de knoflook. Snijd de aubergine in grove stukjes.
Zodra de airfryer voorverwarmd is, smeer je de bakvorm in met olijfolie, daar ga je namelijk je eerste sausje in voorbereiden. Dat doe je door de spinazieblaadjes beetje bij beetje toe te voegen en te laten slinken. Als alle spinazie in de bakvorm zit dan kan je de ui, knoflook en aubergine toevoegen. Twee à drie minuutjes is voldoende. Zorg dat de groenten goed glazig worden. Voeg de tomatenblokjes en passata toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Doe de saus apart in een kommetje.
Nu gaan we de bechamelsaus bereiden in een extra pannetje op het fornuis. Smelt de boter in de pan en voeg daarna de bloem toe. Giet al roerend de melk in kleine scheutjes erbij. Breng het langzaam aan de kook en laat het even doorkoken tot de saus dik is. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
Nu is het tijd om de lasagne te stapelen. Dat doe je in de bakvorm die je eerder voor de spinaziesaus gebruikt hebt. Zorg er wel voor dat er geen aangebakken stukjes in de vorm zitten. De volgorde is als volgt: eerst de spinaziesaus, dan een laagje lasagnebladeren en vervolgens de bechamelsaus. Dit herhaal je tot je ingrediënten op zijn. Eindig met de bechamelsaus.
Na 13 minuten in de airfryer is de lasagne meestal klaar. Bereidingstijd kan per model verschillen. Check altijd of de lasagne goed gaar is. Zo niet, dan zet je het een minuutje of anderhalf terug en check je opnieuw. Snijd de peterselie fijn, voeg toe en je lasagne is klaar.