Zonnepanelen, daar dachten Cris en Gini al langere tijd over na. En, als je dan toch bezig bent, kun je toch net zo goed ook de rest van het huis verduurzamen? Stap voor stap ging het stel uit Voorthuizen richting een duurzaam leven om uiteindelijk in een energieneutraal huis te wonen.

Cris en Gini wonen in een huis met een ruime tuin op ongeveer 5 kilometer van het centrum van Voorthuizen. Het huis is bijna 20 jaar oud en het stel vond het tijd om zonnepanelen aan te schaffen. Toen de verwarmingsketel op een gegeven moment toe was aan vervanging kwamen ze aan de praat met Feenstra. Cris komt zelf uit de installatiewereld en hij kreeg gelijk een goed gevoel bij de voorstellen van Feenstra om, als je toch richting energieneutraal wil gaan, dit volledig te doen en dus naast zonnepanelen ook te investeren in een luchtwarmtepomp en zonneboiler.

Zonnepanelen in de achtertuin

“Met een zonneboiler en een warmtepomp zou het moeten lukken om ons huis zonder aardgas te voorzien van warmte en warm water. Maar dan zouden we wel meer zonnepanelen nodig hebben. Ons dak is daar helaas niet geschikt voor; er valt te veel schaduw op van de bomen.” vertelt Cris. Toch laten ze het er niet bij zitten en ze besluiten de zonnepanelen in plaats van op het dak gewoon in de grote tuin te plaatsen. Daar valt genoeg zonlicht en er is genoeg plek. Op het moment dat de zonnepanelen zouden komen, gooide de gemeente helaas roet in het eten.

Energieneutraal huis

Vergunning nodig

Voor zonnepanelen in de tuin heb je een vergunning nodig en dat wist het stel op dat moment niet. “We hebben veel met de gemeente gesproken. We legden ons plan uit en de wethouder vond het een goed idee”, vertelt Cris. Desondanks heeft het project maandenlang stilgelegen vanwege de situatie met de gemeente. Uiteindelijk is het toch gelukt en inmiddels liggen er 32 zonnepanelen in de tuin. Daar zijn Cris en Gini hartstikke blij mee.

“Het is moeilijk als de overheid telkens de spelregels verandert. Maar nu kijken we met genoegen naar wat we hebben”, zegt Cris. “Onze woning is nu duurzaam én we zijn inmiddels dik energieneutraal. Eerst betaalden we 350 euro aan energiekosten en nu zitten we op 0. En elke dag kijken we hoopvol naar buiten om te zien of de zon schijnt!”

Anderen lazen ook:  Klimaatbestendige tuin: Werk mee met de natuur

Feenstra warmtepomp

Nog even wennen zo’n energieneutraal huis

Het was voor Cris nog wel even wennen zo’n energieneutraal huis: “Het nadeel is, dat als het waait de pomp er iets meer moeite mee heeft om op temperatuur te komen, maar uiteindelijk lukt het wel. In het begin zochten we daarom een beetje naar de juiste instellingen. Je moet dat gewoon proberen en niet bang zijn. Het is namelijk niet net als met een traditionele verwarming dat je hem gewoon een graadje hoger kunt zetten. Uiteindelijk raak je er wel aan gewend. En daarnaast is het belangrijk om goede nazorg te hebben. Wij kunnen daarvoor terugvallen op Feenstra en Solvis, de leverancier van het warmtesysteem. Daarnaast komt er bij ons wel eens een installateur van Feenstra langs om te kijken als onderdeel van een interne opleiding voor monteurs, zodat iedereen meegroeit in de nieuwe techniek.”

Energieneutraal huis met warmtepomp Feenstra

Terugkijkend op het hele project zijn ze hartstikke blij dat ze de stap hebben gezet. “De meeste mensen om ons heen zijn ook heel positief, maar zelf willen ze dan toch nog even wachten omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. Tja, dat wisten én weten wij ook niet. Wij hebben de keuze gewoon gemaakt en dan moet je het ook doen. En het is heel goed dat de overheid er naar streeft dat we met z’n allen energieneutraal worden. Maar niet iedereen beschikt over de middelen om de investering te doen. Kun je het financieel wel aan dan is het, denk ik, voor iedereen verstandig om erin te geloven.”

Om je te helpen bij het verduurzamen van je huis heeft de overheid diverse subsidies beschikbaar gesteld. Een deel van de investeringen in je duurzaam huis kun je daarmee terugvragen.

Tekst: i.s.m. Feenstra

Foto’s: Riesjard Schropp

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen editie 02 2020. Het complete artikel lezen? Bestel Groener Wonen online via Vipwinkel.nl.