Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 2 miljard spijkerbroeken verkocht. Jeans zijn tijdloos en door hun comfort erg populair. Toch worden niet alle jeans verkocht. Volgens de cijfers van onderzoeksbureau Conclusr blijft ongeveer 4 procent van alle kleding achter bij de winkeliers. Zonde, dachten tweelingbroers Anton en Dennis Teeuw, want de meeste kleding kun je nog goed gebruiken. Daarom ontwierpen zij diverse meubels van oude kleding waaronder de UBU-chair, een stoel gemaakt van oude jeans.

In 2015 startten de broers hun bedrijf Designstudio Planq. Met hun bedrijf willen ze de verspilling in de kledingsector tegengaan. Na anderhalf jaar was daar het prototype van de UBU-chair. Voor één stoel zijn ongeveer acht spijkerbroeken nodig. Naast stoelen maken Dennis en Anton nog meer meubels van oude kleding, zoals barkrukken, tafels, kasten en kleerhangers.

Restpartijen van winkels

De kleding die nodig is voor de meubels komt van klanten of zijn opgekochte restpartijen van kledingwinkels. Het bedrijf werkt niet alleen met denim, maar ook met andere stoffen. Zo krijgen ze oude uniformen van Defensie, zorginstellingen en vliegmaatschappijen. ,,Door de uniformen vrijwel meteen te vernietigen, kan niemand er misbruik van maken’’, legt Anton uit. Voor het vermalen van de kleding wordt deze gesorteerd op kleur en structuur. Daarom is er ook een verschil te zien in de kleur van de meubels: de stoelen van spijkerstof zijn blauw, die van de Defensie-uniformen donkergroen.

Designbureau Planq - meubels van oude kleding

Wereldwijd meubels van oude kleding

De broers werken fulltime in het bedrijf. Anton richt zich soms meer op het ontwerpen en Dennis op de technische kant, maar meestal sluit dat naadloos op elkaar aan. Inmiddels hebben ze een tweede meubellijn ontworpen met oude gymzaalvloeren. Ook is Planq in Colombia actief om daar lokaal kleding te recyclen, waarvan nieuwe custom producten worden gemaakt. In samenwerking met een lokaal bedrijf daar zijn ze tevens bezig met de ontwikkeling van een nieuwe collectie met stalen onderstellen en gestoffeerde zittingen: ‘Recollect Collection’.

Anderen lazen ook:  DIY: Spullen in huis hergebruiken

Tijdloos design en de materialen van nu

Anton vertelt dat hij altijd wel op zoek is naar nieuwe manieren om recycling aantrekkelijk te maken en ziet veel potentie in duurzaam ondernemen. ,,Ouderwets iets recyclen komt soms toch nog wat saai over. Door bijvoorbeeld mijn dochter te stimuleren om dingen op nieuw te gebruiken of te vertellen welke spullen best nog mee kunnen, lukt dat denk ik beter dan het alleen zelf te doen. Ik probeer door bewustzijn te creëren ook anderen te inspireren. Als ondernemer denk ik dat je je onderscheidt wanneer je milieubewust bezig bent. Met onze meubels hopen we een brug te slaan tussen een tijdloos design en de materialen van nu.’’

 

Foto’s: Planq – Jenneke Luijmes Fotografie

Lees het complete artikel over de meubels van Designbureau Planq in Groener Wonen editie 3-2019.