Als afnemer van stroom heb je wel degelijk iets te kiezen als het gaat om de herkomst van jouw stroom. Groen of grijs? Uit binnen- of buitenland? Steeds vaker kiezen mensen voor groene stroom uit lokale bronnen. Maar, wat is lokale energie eigenlijk?

Wat zijn lokale bronnen?

Energie wordt niet alleen opgewekt door grote energieleveranciers. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf energie opwekken of dit samen met een energiecoöperatie doen. Dit is niet voor iedereen mogelijk, maar om hun steentje bij te dragen aan het opwekken van groene energie in Nederland, kiezen mensen steeds vaker voor groene energie van lokale bronnen of producenten. Een voorbeeld van zo’n lokale bron is een energiecoöperatie die zonnepaneleninstallaties heeft of een biovergister. Verspreid over heel het land zijn er dergelijke producenten, waarvan je stroom kunt afnemen.

Weetje: In 2018 zijn zeventien gemeenten binnen de regio van Arnhem-Nijmegen deels overgestapt op energie van lokale bronnen. Het streven is dat zij binnen vijf jaar volledig overschakelen op groene stroom van lokale producenten.

lokale energie

Waarom kiezen voor lokale energie?

Behalve dat het heel leuk is om te weten waar je stroom vandaan komt, is het ook heel goed om te investeren in lokale energie. Hoe meer er lokaal wordt opgewekt, hoe groter het aandeel Nederlandse groene energie wordt. Nu wordt een groot deel van de groene stroom die Nederlanders afnemen, ingekocht uit bijvoorbeeld Scandinavië. Niet alle groene stroom is namelijk even duurzaam. In het artikel ‘Wat is groene stroom?’ leggen we je meer uit over dit begrip en wanneer stroom nu eigenlijk écht groen is.

Hoe kun je stroom afnemen van lokale bronnen?

Verschillende energieleveranciers willen jou de kans geven stroom van lokale producenten af te nemen. Een voorbeeld hiervan is duurzame energieleverancier Greenchoice. Deze leverancier biedt energie van lokale bronnen in heel Nederland aan. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een bron bij jou in de buurt. Greenchoice koopt jouw stroom in bij de door jou gekozen bron. De stroombron levert de opgewekte stroom aan het Nederlandse elektriciteitsnetwerk waar jouw huis op aangesloten is. Er is dus geen fysieke stroomkabel direct tussen jouw huis en je stroombron. En hoe leuk is het om eens een kijkje te nemen en te zien waar de energie vandaan komt die ervoor zorgt dat jouw lampen ’s avonds branden!

Anderen lazen ook:  Vloerisolatie: Het belang en verschillende soorten

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.