Door de nieuwe salderingsregeling die eind maart 2020 door minister Wiebes gepresenteerd werd, gaat de winst op zonnepanelen achteruit. Milieu Centraal rekende dit door. Toch blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering.

 

Nieuwe salderingsregeling

In 2019 werd bekend gemaakt dat de salderingsregeling zoals die nu geldt vanaf 2023 stapsgewijs zal worden afgebouwd. Vanaf 2023 wordt deze regeling afgebouwd totdat deze in 2031 compleet verdwenen is. Een reden voor het afbouwen van de regeling is dat deze regeling in de eerste plaats bedoeld was als financiële stimulering voor het installeren van zonnepanelen. Het aantal mensen dat zonnepanelen heeft, is de afgelopen jaren sterk gegroeid en daarnaast zijn zonnepanelen ook goedkoper geworden. Mede hierom is volgens de minister minder financiële stimulans nodig.

 

Lagere winst zonnepanelen

Wie in de oude regeling zonnepanelen een set van 10 panelen kocht, verdiende volgens Milieu Centraal zo’n 16.400 euro in 25 jaar. Die 25 jaar is de gemiddeld levensduur van panelen. Wie nu 10 zonnepanelen koopt, verdient in dezelfde periode, door de lagere terugleversubsidie slechts 10.500 euro. Door de verlaging van de terugleversubsidie wordt de terugverdientijd van zonnepanelen ook hoger. Uit onderzoek van TNO blijkt dat dit zo’n 2 jaar langer duurt (van 7 naar 9 jaar). Uiteraard is de terugverdientijd van zonnepanelen afhankelijk van verschillende factoren.

 

Lees meer over de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen

 

Aantrekkelijke investering

Toch blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Milieu Centraal zette het rendement in de oude én nieuwe situatie op een rijtje. In de oude situatie was de winst te vergelijking met een rendement van 5,8% op een spaarrekening. In de nieuwe situatie met 4% op een spaarrekening. De actuele spaarrentes liggen tussen de 0 en 0,5%. Je bespaart flink doordat je weinig tot geen elektriciteit meer hoeft te kopen. Zeker voor wie een warmtepomp of elektrische auto heeft, loont de aanschaf van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn populair in Nederland, volgens netbeheerder Tennet zijn er afgelopen jaar zo’n 8 miljoen zonnepanelen geplaatst, samen goed voor 2,4 gigawatt aan zonnecapaciteit. Dit staat weer gelijk aan zes gascentrales.

Anderen lazen ook:  Terugverdientijd: wat is de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen?

(bron: NOS)

 

Groener Wonen nieuwsbrief