Een duurzamer en socialer Nederland. Dat is het streven van de grootste online crowdsourcing-actie van Nederland: Kraak de crisis. Deelnemers konden hun bijzondere en vooral duurzame initiatief indienen bij Kraak de crisis om kans te maken op een mooi startkapitaal. Er zijn drie gelukkige winnaars uit de bus gekomen.

Kraak de crisis is opgezet door een groep jonge ondernemers: Mark Spijker, Roos Janssen en Max Tilli. Samen vormden ze een team dat op zoek ging naar initiatieven die onze maatschappij structureel duurzamer en socialer maken en tegelijkertijd werkgelegenheid stimuleren. Iets wat Nederland volgens Kraak de Crisis wel kan gebruiken ten tijde van de coronacrisis.

Begin bij nul

“De coronacrisis was hét moment om te kijken naar hoe we onze maatschappij hebben ingericht en te kijken of dit in de toekomst ook duurzamer en socialer kan”, vertelt Mark. “Ondernemers zijn stil komen te zitten en zij zijn juist degene die onze economie weer een beetje moeten gaan vormgeven.” Met die gedachte zijn Mark en zijn team op zoek gegaan naar een manier om deze stilzittende groep uit te dagen.

Ze hadden hier alleen zelf nog nul budget voor. Mark: “Dat maakt het natuurlijk lastig, want dan heb je ook niets om weg te geven. Tot we onze eerste partner gevonden hadden: TNO (de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek). Vanaf dat moment zijn we gewoon online gegaan en toen ging het erg snel. We hadden binnen een korte tijd een groot bereik en dat groeide uit tot een half miljoen mensen. Onze doorlooptijd was zes weken. We begonnen met niets en uiteindelijk hebben we 40.000 euro prijzengeld uit de markt bij elkaar gehaald. Dus het is al met al heel snel gegaan!”

Kraak de crisis

Bootcamp en finale

Hoe dat is gelukt? Mark en zijn team hebben hun netwerk ingeschakeld en dat heeft er toe geleid dat zo’n 300 duurzame initiatiefnemers zich hebben aangemeld voor Kraak de Crisis. Elk initiatief moest zich in elk geval inzetten voor CO2-reductie, een socialer Nederland en een circulaire economie.

“Het publiek en experts hebben uiteindelijk bepaald welke initiatieven door gingen naar de finale. De tien beste ideeën hebben een week lang een bootcamp gevolgd met coaching door grote bedrijven”, zegt Mark. Vervolgens hebben de finalisten een pitch gehouden voor een deskundige jury, bestaande uit financiers, succesvolle ondernemers en experts op het gebied van duurzame verdienmodellen. En volgens Mark was het uitkiezen van een winnaar niet makkelijk voor de jury. “Er zaten erg veel geschikte ideeën tussen!”

Winnaar Kraak de crisis

De grote winnaar van Kraak de crisis is uiteindelijk Holland Houtland geworden. Dit initiatief zet zich in voor lokaal geproduceerde en biobased materialen, zoals hout, hennep, lisdodde, bamboe en lupine. Dit is nodig om het stikstofprobleem in Nederland tegen te gaan, zonder de boeren tekort te doen. De boer kan in plaats van voedsel juist grondstoffen verbouwen en samenwerken met de bouw. Met de €25.000 als startkapitaal gaat de initiatiefnemer onderzoek doen naar specifieke businesscases met boeren en bouwers.

Anderen lazen ook:  Tips om zuiniger te wassen

“De winnaars hebben niet alleen het startkapitaal gewonnen. Ze gaan ook nog een half jaar een traject in met PwC Nederland (een accountants- en belanstingadviseursbedrijf). Wij wilden namelijk ook graag een natraject waardoor je de impact groter kunt maken en je als initiatief ook je netwerk kunt uitbreiden”, zegt Mark. “Het bijzondere aan Holland Houtland was, dat wanneer ze zich aanmelden, het nog slechts een idee was. Ze hadden nog geen platform of producten. Nu hebben ze de mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen en een eerste pilot op te zetten.”

The Bin

Ook het initiatief The Bin viel bij de deskundige jury van Kraak de crisis in de smaak en daarom won The Bin de tweede prijs. The bin verbindt organisaties via een soort marktplaats aan kunstenaars, makers en ondernemingen om (afval)grondstoffen weer van waarde te laten zijn. Het doel is een wereld zonder afval. Want volgens de initiatiefnemers zijn wij mensen erg goed in het produceren van afval. Het startkapitaal van € 10.000 dat The Bin wint, wordt besteed aan de uitbreiding van het netwerk en het opzetten van een volgende pilot.

Een Bodem Vol Leven

De derde prijs van Kraak de crisis is gewonnen door Een Bodem Vol Leven. Dit initiatief zet zich in voor klimaatmitigatie en grootschalig herstel van de beschadigde landbouwbodems in Nederland door het terugbrengen van het leven in de bodem. Mark: “Deze initiatiefnemer had zijn idee in zijn hoofd en op papier, maar in de praktijk was het er nog niet. Wij hebben hem kunnen helpen door een netwerk aan te boren en een podium te creëren.”

Een Bodem Vol Leven heeft daarnaast een startkapitaal € 5000 ontvangen. Dit budget wordt onder andere besteed aan het lanceren van Het Bodem Collectief, een bureau dat het herstel van de Nederlandse bodems centraal stelt. Maar ook voor de pacht van een stuk land, het opzetten van een pilotproject, de aankoop van een compostthee machine en de ontwikkeling en organisatie van informatiemateriaal en bijeenkomsten.

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.

Groener Wonen nieuwsbrief