Een van de alternatieve manieren om je huis te verwarmen zijn infrarood panelen. Deze panelen werken op stroom en verwarmen heel plaatselijk. Ze zijn dus geschikt als bijverwarming in de woonkamer of ruimtes die je weinig gebruikt.

Hoe werkt het?

Infrarood panelen geven stralingswarmte af en zijn te vergelijken met de heaters op het terras of een ouderwetse straalkachel, maar dan duurzamer. Het voelt behaaglijk wanneer je voor een paneel zit, terwijl de ruimte om je heen koeler blijft. Het apparaat werkt op stroom, maar doet dit wel een stuk efficiënter dan bijvoorbeeld een straalkacheltje. In tegenstelling tot een spiraal in zo’n kachel, heeft een infrarood paneel een vlakke plaat en dus een groter stralingsoppervlak. Daarnaast verliezen de panelen weinig warmte, omdat de achterkant erg goed is geïsoleerd.

Voordelen infrarood panelen

De panelen kunnen heel energiezuinig zijn als je meerdere ruimtes in huis hebt, die je niet vaak gebruikt. In deze ruimtes kun je dan de hoofdverwarming uitzetten, denk aan de badkamer of studeerkamer. Als je in één van die koele ruimtes moet zijn, kun je het infrarood paneel aanzetten en voel je nagenoeg direct warmte. Panelen met een korte opwarmtijd zijn bijvoorbeeld al binnen drie minuten warm. Doordat je je hoofdverwarming dus over het algemeen niet aan hebt staan in bepaalde ruimtes in huis, kun je een hoop energie besparen. In de woonkamer, waar de meeste mensen ook de meeste tijd doorbrengen, kun je je verwarming laag zetten en de panelen als bijverwarming gebruiken. Hierdoor is de ruimte toch altijd nog een beetje verwarmd, aangezien panelen alleen binnen het eigen bereik verwarmen.

infrarood panelen

Foto: verwarmwinkel.nl

Er kan wel een kanttekening worden gemaakt bij de positieve impact van de infrarood panelen op het milieu. De panelen werken op stroom en dit heeft natuurlijk de toekomst, maar de huidige stroomvoorziening in Nederland is nog steeds niet groen. Deze voorziening is nu nog een mix van voornamelijk grijze stroom (opgewekt in kolen-, gas- en kerncentrales) en een deel duurzame stroom (opgewekt uit wind, zon en waterkracht). Zolang dit nog zo is, is verwarmen op stroom dus niet per se duurzamer dan verwarmen op gas.

Anderen lazen ook:  Hybride warmtepomp: zo werkt deze warmtepomp

Nadelen infrarood panelen

Infrarood panelen zijn niet geschikt als hoofdverwarming. De warmte van een infrarood paneel werkt namelijk alleen plaatselijk. De warmte reikt tot ongeveer drie meter rondom het apparaat. Alles wat niet bestraald wordt, zal koud blijven. Zodra je dus buiten deze reikwijdte bent, voel je geen warmte meer. Hierdoor heb je bijvoorbeeld ook koude benen en voeten wanneer je aan tafel zit. Wil je dus wel een grotere ruimte helemaal verwarmen, dan zijn er meerdere panelen nodig. Dit kost dan wel weer erg veel stroom. Daarnaast verwarmen de panelen niet de lucht, maar alleen je lichaam. Dit houdt in dat wanneer je de infrarood panelen weer uitzet, de ruimte niet is opgewarmd en dus meteen weer fris aanvoelt.

Eenpersoonshuishouden

De infrarood panelen zijn het meest geschikt voor eenpersoonshuishoudens. Het grote voordeel van de panelen is namelijk dat je je hoofdverwarming laag kunt zetten en de ruimte waar je je op dat moment bevindt, bijvoorbeeld je werkkamer, verwarmt met infrarood. Op die manier bespaar je energie. Woon je echter met meerdere mensen in huis, dan brandt de verwarming in andere kamers alsnog en is je energiebesparing minder.

Interessant? Lees ook over lagetemperatuurverwarming om je huis te verwarmen. 

Groener Wonen nieuwsbrief