Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. In de zomer is een van de meest gestelde vragen: Hoe kan ik mijn huis koel houden tijdens een hittegolf? Daar geeft Rob tips voor.

Feenstra

Tip 1: Houd de warmte buiten

In een goed geïsoleerd huis houd je niet alleen de warmte binnenshuis in de winter, maar houd je de warmte juist ook buitenshuis in de
zomer. Ook door andere kleine aanpassingen kun je jouw huis koel houden tijdens een hittegolf. Houd overdag ramen en deuren dicht en sluit ook je gordijnen.

Wanneer het ’s avonds wat afkoelt, kun je juist alles weer even openzetten om te luchten. Zet gerust alles tegen elkaar open, dan tocht het lekker door. Blijft het warm in huis? Zonwering helpt om nog meer warmte tegen te gaan.

Tip 2: Vergeet de mechanische ventilatie niet

Is er overdag niemand thuis? Zet dan op heel warme dagen je mechanische ventilatiesysteem uit. Het systeem haalt namelijk de buitenlucht
naar binnen. Dat is normaal gesproken erg fijn, maar wat minder fijn als het buiten dertig graden is. Zet het systeem ’s avonds wanneer je
thuiskomt wel weer aan. Anders ontstaat er te veel vocht in de woning en vocht voelt ‘klam en warm’ aan.

Bij een warmte-terugwinsysteem of een gebalanceerd ventilatiesysteem is het overigens niet verstandig om deze uit te schakelen. In veel huizen met zo’n systeem kan er namelijk niet even een raampje open. Wanneer de ventilatie uit staat, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het blijft immers potdicht in de woning.

Tip 3: Je huis koel houden tijdens een hittegolf

Als de warmte toch in huis is gekomen, is het fijn als je kan koelen. Een airconditioning of ventilator kan daarbij helpen, maar vraagt wel energie. De airco is daarbij de grootste energieslurper. Als je een split-aircosysteem 100 uur aan laat staan, verbruikt deze 15 keer zoveel energie als een ventilator die 100 uur aanstaat. Een mobiele airco gebruikt nóg eens een kwart meer stroom dan een splitunit.

Anderen lazen ook:  Duurzaam wonen: naar eigen wens een duurzaam huis bouwen

Een ventilator vraagt minder energie en is daardoor een betere optie om je energieverbruik niet te veel te laten oplopen. Maar de werking van de ventilator is wel beperkt ten opzichte van de airco.

Een andere manier om je huis koel te houden is met een warmtepomp. Een warmtepomp kan in de winter warmte uit de buitenlucht halen om je woning te verwarmen, maar kan andersom in de zomer ook warmte uit de binnenlucht  onttrekken om te koelen. Je afgiftesysteem moet hier wel geschikt voor zijn.

Als dat zo is, dan kun je met een warmtepomp je woning een paar graden koeler maken. Het nadeel is dat je met een warmtepomp je woning niet meer dan een paar graden koeler krijgt. Wil je jouw huis koel houden tijdens een hittegolf, dan werkt een airco wel efficiënter.

Tip 4: Zet de thermostaat omlaag

Als de dagen weer korter worden, kan het zijn dat aan begin van de ochtend de kachel aanspringt. Dat kost je onnodig energie én geld. Even later zal de zon namelijk je woning ook al opwarmen. Vergeet dus niet om ook in de zomer te kijken naar je thermostaat en deze extra laag te zetten.

Bonustip tijdens een hittegolf

Houd het hoofd koel en geniet van de zomerse dagen. Voor je het weet is het mooie weer voorbij, en heb je spijt dat je zo hebt geklaagd over
de warmte…