Een nieuwe keuken uitzoeken is voor veel mensen best spannend. Je doet dat nu eenmaal niet dagelijks en er is vaak een serieus bedrag mee gemoeid. Alle reden om vooraf goed je huiswerk te doen en de tijd te nemen om te zien wat er te koop is. Er is immers enorm veel aanbod en je wilt uiteindelijk gaan voor de keuken die het beste bij jouw woonstijl en persoonlijke wensen past. Daarbij moet je allerlei keuzes maken. Kleuren, stijlen, materialen, uitvoeringen, apparatuur, werkblad en tal van andere details: voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. Je kunt ervoor kiezen om veel tijd te steken in uitgebreid zoekwerk, maar vaak is het eenvoudiger om eerst eens je licht op te steken bij een grote en gerenommeerde keukenexpert. Dan heb je alles op één plek bij elkaar en je krijgt er ook een advies dat met al jouw wensen rekening houdt.

 

#1 Een stijl waarin je je thuisvoelt

De meeste keukenzoekers beginnen hun zoektocht met een bepaalde keukenstijl. Zeker als je uren aan de slag gaat in je keuken, wil je een omgeving waarin je je helemaal op je gemak voelt. Voor de een is dat modern, industrieel of greeploos. Voor de ander juist landelijk, klassiek of romantisch. Verder is ook de beschikbare ruimte bepalend. Je kunt wel een eilandkeuken willen, maar daar is meer ruimte voor nodig dan bijvoorbeeld een hoekkeuken, rechte keuken of U-vormige keuken. Soms is er alleen plek voor een kleine keuken, maar ook dán zijn er heel veel mogelijkheden om er echt iets eigens van te maken! Het belangrijkste is dat je kijkt wat het beste past bij jouw smaak en de rest van jouw interieur.

#2 Waar moet je nog meer op letten?

Goed, je hebt je keukenstijl bepaald. Maar dan ben je er nog niet. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken moet je natuurlijk ook nog rekening houden met een aantal andere zaken. Denk eens aan het materiaal van het aanrechtblad: wordt het keramiek, kunststof, composiet of natuursteen zoals graniet? Hoeveel werkruimte en kastruimte heb je nodig? Neem dat niet te krap, zodat je altijd wat speling hebt. Welke apparatuur wil je er graag in hebben, en in welke prijsklasse? Stem dat af op jouw kookgedrag en zorg dat je de mogelijkheden goed met elkaar vergelijkt, dan zit je altijd goed. En dan de kleur: wat sluit nou het beste aan bij de rest van jouw inrichting? Als je al deze keuzes met elkaar combineert, kun je je keuken maximaal personaliseren binnen de gekozen keukenstijl. En die kans is natuurlijk het grootst waar de keuze het grootst is…